Christer Kihlman

Christer Kihlman
Christer Kihlman.jpg
Født14. juni 1930[1][2]Rediger på Wikidata (90 år)
HelsingforsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, litteraturkritiker, bibliotekar, journalist, redaktør.
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata
MorsmålSvensk
SpråkSvensk
Utmerkelser Takk for boken-medaljen (1976)[3][4], Svenska Akademiens Finlandspris (2008), Tollanderska priset (1988), Pro Finlandia (2003)Rediger på Wikidata
DebutDikt: Rummen vid havet (1951)
Roman: Se upp Salige! (1960)

Christer Kihlman (født 14. juni 1930 i Helsingfors) er en finlandssvensk forfatter og litteraturkritiker.

Kihlman debuterte i 1951 med diktsamlingen Rummen vid havet og fulgte opp med Munkmonolog (1953), begge mens han var student ved Helsingfors universitet. Siden 1960 har han konsentrert seg om prosa. Hans første roman Se upp Salige! (1960, norsk 1974) vakte oppsikt med sitt oppgjør med det innestengte miljøet i finlandssvensk borgerskap, i en lett kamuflert Borgå, hvor han bodde på denne tiden. Samme tema og miljø ble gjentatt i Den blå modern (1963). Kihlman introduserte en svært personlig og likevel universell «bekjennelseprosa» i den finlandssvenske litteraturen med boken Människan som skalv (1971), hvor han skildrer depresjoner, destruktive ekteskap, alkohol og homoseksualitet. De to romanene Dyre prins (1975, norsk 1976) og Gerdt Bladhs undergång (1987) skildrer også hulhet i borgerskapet. I den første skildres oppkomlingen direktør Donald Blaadh, som får lykke ødelagt av sønnens selvmord. I fortsettelsen rakner det for direktør Gerdt Blaadh da konas elsker og hans egne affærer med mannlige prostituerte kommer til overflaten. I begge bøkene drøftes forholdet mellom liv, kunst og samtid. I de tre kortromanene Alla mina söner, Livsdrömmen rena og På drift i förlustens landskap (1980–86) skildres en latinamerikansk reise der jeg-personen ønsker å adoptere en argentinsk gutteprostituert.

Ved siden av sitt forfatterskap har Kihlman tidvis arbeidet som bibliotekar og journalist. Han var redaktør for tidsskriftet Arena 1951–1954, litteraturkritiker i Nya Pressen 1952–1960, og har skrevet for Helsingin Sanomat, Dagens Nyheter og Ny Tid.

Christer Kihlman har siden 1993 bodd i Diktarhemmet i Borgå, som siden 1921 har vært en æresbolig for finlandssvenske forfattere. Hans bøker er oversatt til finsk, dansk, engelsk, estisk, norsk, russisk, tsjekkisk og tysk.

BibliografiRediger

  • 1951Rummen vid havet (diktsamling)
  • 1953Munkmonolog (diktsamling)
  • 1960Se upp Salige!
  • 1963Den blå modern
  • 1965Madeleine
  • 1969Inblandningar, utmaningar (artikkelsamling)
  • 1971Människan som skalv (selvbiografisk)
  • 1975Dyre prins
  • 1980Alla mina söner
  • 1982Livsdrömmen rena
  • 1983De nakna och de saliga (sammen med Henrik Tikkanen)
  • 1986På drift i förlustens landskap
  • 1987Gerdt Bladhs undergång
  • 2000Svaret är nej!
  • 2000Om hopplöshetens möjligheter (sammen med Mårten Westö)

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, 30. des. 2019, 120967867, https://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb120967867
  2. ^ Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, 29. mai 2020, 110340922
  3. ^ http://www.kirjakauppaliitto.fi/data/pdf/file-573c47435a41a.pdf, 30. apr. 2017
  4. ^ http://libro.fi/?page_id=225, 30. apr. 2017

KilderRediger

  • Thomas Kjellgren. I österled : finsk, finlandssvensk och baltisk prosa från 1970 till idag samt kommenterad boklista. Lund : Bibliotekstjänst, 2000. ISBN 91-7018-460-7

Eksterne lenkerRediger