Åpne hovedmenyen

Carsten Jensen

dansk journalist og forfatter
Carsten Jensen
Carsten Jensen.jpg
Oslo bokfestival 2010
Født24. juli 1952 (66 år)
Marstal kommune
Beskjeftigelse Forfatter, journalist, universitetslærer
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelse Holberg-medaljen (1999), Olof Palme-prisen (2009), Søren Gyldendal-prisen (2012), De Gyldne Laurbær (1996)

Carsten Jensen (født 24. juli 1952 i Marstal, Danmark) er en dansk forfatter og journalist.

Før sin forfatterkariere var Jensen både krigskorrespondent og fast kronikør i den danske avisa Politiken. Det var gjennom denne avisa han på 1980-tallet gjorde seg kjent som samfunnsrefser.[1] Han fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 1996-97 med reisebøkene Jeg har set verden begynde og Jeg har hørt et stjerneskud. Det store skjønnlitterære gjennombrudd fikk han i 2006 med Vi, de druknede som handler om sjøfarten og hans fødeby Marstal.[1]

Jensen har etter 2000 vært særlig opptatt av Danmarks rolle i krigen mot terror og i særdeleshet landets militære engasjement i Afghanistan.[2] Han omtalte dokumentarfilmen Armadillo (2010) som en politisk bombe.[3] Sammen med Anders Hammer utgav han i 2016 reportasjeboka Krigen som aldri tar slutt. Boka er basert på forfatternes opplevelser i Afghanistan gjennom to perioder.[2]

Jensen er gift med forfatteren Liz Jensen.[1]

BibliografiRediger

  • Salg, klasse og død, 1975
  • Sjælen sidder i øjet, 1985
  • På en mørkeræd klode, 1986
  • Souveniers fra 80'erne, 1988
  • Kannibalernes nadver, 1988
  • Jorden i munden, 1991
  • Af en astmatisk kritikers bekendelser, 1992
  • Forsømmelsernes bog, 1993
  • Jeg har set verden begynde, 1996
  • Jeg har hørt et stjerneskud, 1997
  • År to & tre, 1999
  • Oprøret mod tyngdeloven, 2001
  • Jorden rundt, 2003
  • Livet i Camp Eden, 2004
  • Det glemte folk – en rejse i Burmas grænseland, 2004
  • Vi, de druknede, 2006
  • Sidste rejse, 2007
  • Vi sejlede bare – virkeligheden bag Vi, de druknede, 2009
  • Ud, 2010
  • Horisonte, 2011
  • Den første sten, 2015
  • Krigen der aldrig ender. Reportager fra Afghanistan. (Sammen med Anders Hammer) (Gyldendal 2016)
  • Kældermennesker (Politikens forlag 2018)

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b c «Refseren». www.dagsavisen.no (norsk). 21. mars 2015. Besøkt 6. februar 2019. 
  2. ^ a b Tobiassen, Benedicte (2. november 2016). «- Regjeringen lyver for befolkningen og befolkningen vet det». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 6. februar 2019. 
  3. ^ Journalist, Torben Benner (3. mai 2010). «Carsten Jensen: ’Armadillo’ er et jordskælv». Politiken (dansk). Besøkt 6. februar 2019.