Carleton S. Coon

Carleton Stevens Coon (født 23. juni 1904, død 3. juni 1981) var en amerikansk fysisk antropolog og arkeolog, som var professor i antropologi ved Harvard University og University of Pennsylvania. Han er særlig kjent for sin forskning på det som innen tradisjonell antropologi ble forstått som ulike menneskelige raser, og hvordan moderne mennesker utviklet seg fra homo erectus. Han ble kjent særlig i 1950-årene gjennom flere populærvitenskapelige bøker som fikk mange lesere, særlig The Story of Man (1954). Hans definisjoner av de fem rasene (kaukasoid, mongoloid, australoid og negroid (inndelt i kongoid og kapoid)) ble innflytelsesrike innen antropologien i samtiden, men vitenskapen gikk bort fra hele dette teoriuniverset fra de siste tiårene av 1900-tallet. Coons faglige arbeid har i ettertiden blitt vurdert mer kritisk, selv om William W. Howells i 1989 mente hans arbeid fortsatt hadde verdi som datakilde.[5]

Carleton S. Coon
FødtCarleton Stevens Coon
23. juni 1904[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
WakefieldRediger på Wikidata
Død3. juni 1981[1][4]Rediger på Wikidata (76 år)
GloucesterRediger på Wikidata
Beskjeftigelse AntropologRediger på Wikidata
Embete President (19621964)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Harvard University, Phillips AcademyRediger på Wikidata
Barn Carleton S. Coon Jr., Charles CoonRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av American Association for the Advancement of Science, American Academy of Arts and Sciences, National Academy of SciencesRediger på Wikidata
Utmerkelser Legionær av Legion of Merit (1945), Viking Fund Medal (1951)Rediger på Wikidata

Oversikt basert på kart av Carleton Coons The Origin of Races fra 1962 som viser antatt utbredelse av fem menneskeraser under perioden pleistocen fra 500 000 till 10 000 år siden.

██ Den kaukasoide rasen

██ Den kongoide rasen (negroid rase)

██ Den kapoide rasen (negroid rase)

██ Den mongoloide rasen

██ Den australoide rasen

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • 1939: The Races of Europe
  • 1942: Principles of Anthropology, sammen med E. D. Chapple
  • 1954: The Story of Man
  • 1962: The Origin of Races
  • 1971: Living Hunters of the World

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Carleton-Coon, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 12429, oppført som Stevens Carleton Coon[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 25394, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ W. W. Howells. "Biographical Memoirs V.58". National Academy of Sciences, 1989.[1]