En brannstasjon er en bygning som er tilholdssted for et brannvesen og deres utstyr. Der finnes forskjellige typer brannstasjoner alt etter om det er en stasjon for full- eller deltids brannkonstabler, eller det er en mindre brannstasjon.

En tysk brannstasjon
Brannstasjoner har gjerne en brannstang

Der er typisk garasjeanlegg hvor brannbilene står klar til utrykning, samt forskjellige former for oppholdslokaler. Hvis stasjonen er døgnbemannet har man dessuten lokaler til matlavning, hvile og omkledning. Herutover er ofte også kontorer til administrasjonen. På større stasjoner kan man tillike finne verksteder, vaskehaller og vaktsentral.

En hjelpebrannstasjon er en liten brannstasjon hvor der kun er få kjøretøyer, som ved behov får hjelp fra en fjernere liggende stasjon som så huser den store utrykningsstyrke. Denne løsning velges ofte i områder med lav aktivitet, da det er mere økonomisk enn å etablere en stor stasjon hvor der kan være langt mellom utrykningene.

Visse mindre stasjoner deler arealer og bygninger med for eksempel en lokal virksomhet eller rådhus, hvor man så kan deles om utgiftene til bygningene, men hvor mannskapet så arbeider meget tett på.

Se også rediger

Eksterne lenker rediger