Bo Widerberg

Bo Gunnar Widerberg (født 8. juni 1930 i Malmö, død 1. mai 1997) var en svensk skuespiller, filmregissør og forfatter. Han ble nominert til Oscar 3 ganger.

Bo Widerberg
Bo Widerberg.jpg
Født8. juni 1930[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Malmö[5]Rediger på Wikidata
Død1. mai 1997[1][2][4][6]Rediger på Wikidata (66 år)
BåstadRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Filmregissør, manusforfatter, filmklipper, skribent, skuespiller, regissør, filmfotografRediger på Wikidata
Far Arvid WiderbergRediger på Wikidata
Barn Johan WiderbergRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Gravlagt Båstad new cemeteryRediger på Wikidata
Utmerkelser Litteris et Artibus (1997)Rediger på Wikidata

BiografiRediger

Bo begynte sin karriere som forfatter og har utgitt mer enn 7 bøker, der den første, Høsttermin, utkom i 1952. Han siste bok, Den gröna draken, ble filmatisert i 1966 av Widerberg selv.

På 60-tallet begynte han å jobbe som filmkritiker og samtidig skrev han en rekke artikler som kritiserte svensk film. Han etterlyste blant annet en mer progressiv fortellerstil i svensk film og i 1962 skrev han debattboka Visionen i svensk film. Særlig kritisk var han til Ingmar Bergmans status og posisjon i svensk film og mente filmene og historiene hans var for oppkonstruerte og stive.

I 1963 debuterte han selv med langfilmen Barnvagnen med Thommy Berggren i hovedrollen og med musikk av Jan Johansson. Filmen ble hyllet som en av den første svenske filmen til å portrettere stresset og presset av å leve i et moderne byliv. Samme år utkom Kvarteret Korpen som ble meget godt tatt imot av publikum og kritikere.

Widerberg var kontroversiell og modig både som filmskaper og person og var også et av Stefan Jarl sitt store forbilde. De var begge enige i det faktum at film skulle være et resultat av en slags sosial rapport og engasjement. Widerberg påstod at han selv lærte å lage film ved selv å se film og nøye analysere hver scene fra begynnelse til slutt. Bo Widerberg døde av magekreft i Båstad i 1997.

Sønnen Johan Widerberg er også skuespiller.

FilmografiRediger

BibliografiRediger

  • 1952: Hösttermin (roman)
  • 1952: Kyssas (noveller)
  • 1954: På botten av himlen
  • 1955: Kejsaren av Capri (noveller)
  • 1957: Erotikon (roman)
  • 1959: Den gröna draken (roman)
  • 1962: Visionen i svensk film (essays)

Nominasjoner og UtmerkelserRediger

  • 1996 – Sølvbjørnen i Berlin for Lust och fåagring stor
  • 1971 – Juryens Pris i Cannes for Joe Hill
  • 1969 – Grand Prize of the jury for Ådalen 31

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ MAK, PLWABN-ID 9810817873305606[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 66102[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0072149[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)