Åpne hovedmenyen
Bertrand Tavernier
Bertrand Tavernier 20100330 Salon du livre de Paris 1.jpg
Født25. april 1941[1][2][3] (78 år)
Lyon[4][5][6]
Ektefelle Colo Tavernier (19651980)
Far René Tavernier
Barn Nils Tavernier, Tiffany Tavernier
Utdannet ved Lycée Henri IV
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent[7][8], skribent, skuespiller[9], filmskuespiller, filmkritiker, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser
11 oppføringer
Prix Louis-Delluc (1973), César-prisen for beste manus (1976), César-prisen for beste regissør (1976), César-prisen for beste manus (1977), National Board of Review Award for beste fremmedsproglige film (1984), Best regissør (1984), César Award for Best Adaptation (1985), BAFTA Award for Best Film Not in the English Language (1990), Los Angeles Film Critics Association Award for Best Foreign Language Film (1990), Gullbjørnen (1995), César-prisen for beste regissør (1997)

Bertrand Tavernier (født 25. april 1941) er en fransk regissør, manusforfatter, skuespiller og filmprodusent.[10] Han arbeidet som filmkritiker, manusforfatter og kortfilmregissør før spillefilmdebuten med Urmakeren (1974).

En av hans mest populære filmer var Rent bord, (1981), et kriminaldrama med understrømninger av svart humor inspirert av en roman av den amerikanske forfatteren Jim Thompson. Tavernier har også regissert engelskspråklige filmer som Round Midnight (1986), med Dexter Gordon inspirert av livene til jazz-musikerne Lester Young og Bud Powel.

Tavernier har svært ofte benyttet skuespilleren Philippe Noiret i sine filmer.[trenger referanse]

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1974Urmakeren
  • 1976Dommeren og morderen
  • 1979Død "på direkten"
  • 1980En ukes frihet
  • 1981Rent bord
  • 1984En søndag på landet
  • 1986Round Midnight
  • 1989Livet og intet annet
  • 1991Krig uten navn
  • 1994L. 627 - Gatens lov
  • 1994D'Artagnans datter
  • 1995Lokkeduen
  • 1999Det begynner i dag
  • 2002Samarbeidets pris
  • 2010Prinsessen av Montpensier
  • 2013Quai d'Orsay
  • 2016Voyage à travers le cinéma français

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger