Berit Nøkleby
Født25. september 1939
Drammen
Død26. juli 2018 (78 år)
Beskjeftigelse Historiker, biograf
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Arthur Holmeslands pris for sakprosa (2003)

Berit Nøkleby (født 25. september 1939 i Drammen, død 26. juli 2018[1]) var en norsk historiker og forfatter. Hun var spesialist på Norge under okkupasjonen 1940–1945.[2]

Nøkleby var utdannet cand. philol med hovedfag i historie med en avhandling om den tyske sendemannen Curt Bräuers politikk i april 1940. Nøkleby var den eneste norske som fikk intervjue Bräuer etter krigen.[3] På 1960-tallet var hun student hos Magne Skodvin og ble en del av samtidshistorisk forskningsgruppe ved Universitetet i Oslo. Hun var forskningsstipendiat ved Norges Hjemmefrontmuseum 196770 og Norges almenvitenskapelige forskningsråd 197074. Hun underviste i finsk skole og ved Helsingfors universitet. Hun bodde store deler av livet i Finland.[4]

Hun skrev biografier om Karl A. Marthinsen og Josef Terboven og oversatt verk om okkupasjonstiden. På 1980-tallet skrev hun to av bindene i serien Norge i krig, bindene nyordning og holdningskamp.[3]

BibliografiRediger

  • 1985 Nyordning Norge i krig bind 2
  • 1985 Holdningskamp Norge i krig bind 4
  • 1988 Pass godt på Tirpitz! : norske radioagenter i Secret Intelligence Service 1940-1945
  • 1989 Da krigen kom : Norge september 1939 – juni 1940
  • 1992 Josef Terboven – Hitlers mann i Norge
  • 1996 Skutt blir den... : tysk bruk av dødsstraff i Norge 1940-1945
  • 2000 Barn under krigen sammen med Guri Hjeltnes
  • 2002 Det tyske okkupasjonsstyret i Norge
  • 2003 Gestapo : tysk politi i Norge 1940-45
  • 2004 Krigsforbrytelser : brudd på krigens lov i Norge 1940-45
  • 2010 Politigeneral og hirdsjef : Karl A. Marthinsen
  • 2016 Hitlers Norge Cappelen Damm

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Dødsannonse». Aftenposten. 2.8.2018. 
  2. ^ «Berit Nøkleby». Store norske leksikon (norsk). 24. april 2017. Besøkt 22. mars 2019. 
  3. ^ a b Hem, Per (26. august 2016). «I Reichskommissar Terbovens rike». Morgenbladet. Besøkt 22. mars 2019. «mens hun arbeidet med hovedoppgaven om den tyske sendemannen (ambassadør) Curt Bräuers politikk i aprildagene 1940, fikk hun som eneste nordmann etter krigen møte den myteomspunne diplomaten i Wiesbaden» 
  4. ^ Dahl, Hans Fredrik m.fl.: Berit Nøkleby (minneord). Aftenposten, 9. august 2018, s. 36.