Bergsjø-Hølandselva dyrefredningsområde

Dyrefredningsområde

Bergsjø-Hølandselva dyrefredningsområde er et våtmarksområde i Aurskog-Høland kommune som ble vernet i 1992 for å bevare det rike fuglelivet og fuglenes livsmiljø i området.[2]

Bergsjø-Hølandselva dyrefredningsområde
LandNorge[1]
Ligger iAurskog-Høland
VerneformDyrefredningsområde
Areal0,443
Opprettet2. oktober 1992
Kart
Bergsjø-Hølandselva dyrefredningsområde
59°44′01″N 11°29′13″Ø

Fuglefredningsområdet omfatter en ca. 2,5 km lang strekning av Hølandselva og Bergsjø med omgivelser, nord for riksvei 125. Berggrunnen består av gneiser som i hovedsak er dekt av marin leire. Hølandselva renner her på en flat elveslette og vår- og høstflom danner en grunn sjø på opptil to km lengde. I Bergsjøområdet finnes soneringer med kratt- og sumpvegetasjon. Her vokser sumpplanter som sjøsivaks og kalmusrot, foruten elvesnelle og kvasstarr. På større dyp vokser undervanns- og flytebladplanter som gul nøkkerose, tusenblad og vanlig tjønnaks.

Området har betydning som raste- og hvileplass for fugl under trekk. Ved oversvømmelsene vår og høst er det et stort antall vade- og andefugler her. I disse periodene er det blant annet observert krikkender, sangsvaner, dvergsvaner, knoppsvaner, brunnakker, silender, gluttsniper, skogsniper, viper, rødstilker, storspover og toppdykkere.

Elvesletter med regelmessig oversvømmelse er etter hvert blitt sjeldne i landsdelen. Plantesamfunnene i området er velutviklede og representative for elvesletter i det sørøstlige Norge.

Referanser rediger

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Direktoratet for naturforvaltning, faktaark Besøkt 25. februar 2013