Bergen bystyre

kommunestyret i Bergen

Bergen bystyre er kommunestyret i Bergen, og kommunens øverste politiske myndighet. Det har 67 folkevalgte medlemmer og ledes av Bergens ordfører. Bystyret har et overordnet tilsynsansvar som omfatter alle sider ved kommunens virksomhet.

Bergen bystyre
Det gamle rådhus med bystyrets møtesal siden 1561
SystemByparlamentarisme
KammerEtt
Seter67
MøtestedDet gamle rådhus
Nettstedhttps://bergen.kommune.no/bystyret

Bystyrets medlemmer er fordelt på finanskomiteen, byutviklingskomiteen, oppvekstkomiteen, kultur- og næringskomiteen og helse- og sosialkomiteen. I tillegg har bystyret et kontrollutvalg, en klagenemd, et valgstyre, et forretningsutvalg og en komité for fullmakter og politisk styringssystem. Bystyret avholder normalt møte én gang i måneden i tillegg til komitémøter mellom disse. Ni av medlemmene er heltidspolitikere (ordfører, varaordfører, ledere og nestledere for bystyrets komiteer) og sitter i forretningsutvalget.[1]

Bergen kommune innførte i juni 2000 byparlamentarisme som styringsform. Det innebærer at bystyret fungerer som kommunens lovgivende forsamling, og at et byråd fungerer som kommunens utøvende myndighet. Byrådet består av inntil syv byråder som leder hver sin byrådsavdeling. Bystyrets flertall velger hvem som skal sitte i byrådet.

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ «Bergen kommune: Styringssystemet i Bergen kommune» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 15. september 2015. Besøkt 18. oktober 2015.