Bergen-Nordhordland Rutelag

Bergen-Nordhordland Rutelag (BNR) ble stiftet 15. mai 1880 som Lindaas-Masfjorden Dampskibsselskap. Busstrafikken kom i gang fra 1928. Fergedriften kom i gang i 1936.

Bergen-Nordhordland Rutelag
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer928908313
BransjeKollektivtransport, skipsfart, transport
Etablert1. januar 1974
Opphørt 2003[1]
Forgjenger(e)Indre Nordhordlands Dampbaatlag LL, Bergen–Nordhordland Trafikklag
HovedkontorOsterøy
LandNorge

Da vi i lang Tid har følt Savnet ved ikke at have vor egen baad (Dampskib) og da vi under det nu bestaaende er udsat for den største Vilkaalighed bade hvad Fragtstipulation og forskellige imødekommelser som maa kunde ventes af en Dampforbindelse fra vore Kanter, saa er det at vi Undertegnede inbyder til Actietegning til et nyt Tidsmæssigt og passende Dampskib at kunne sætte paa vore Fjorde med Routen Bergen-Masfjorden-Myking og Lindaas; fuldt overbevist om, at kun den fulde Tilslutning fra Landsbefolkningens Side maa lægges til Grunde for Foretagendet ifald det skal lykkes, er det vi idag inbyder til Ovenstaaende og anbefaler samme til varmeste og bedste Støtte gjennem en ordentlig Actietegning.

Bergen, Komiteen for det nye paatenkte Dampskib paa Routen Lindaas, Myking og Madsfjorden, den 14. februar 1880.[2]

Etablering rediger

Med etebleringen av Lindaas-Masfjorden Dampskibsselskap fikk man et fungerende rutesystem av båter i Nordhordland og Gulen.[3][4] Dette var noe man hadde savnet i området, da viktige ting som avgangstider var svært dårlig tilpasset for bøndene.[2] Det ble derfor lyst til et første møte om etableringen av damskipselskapet i Bergen i februar 1880. I mai samme år ble selskapet etablert

Gjennom årene ble det en rekke sammenslåinger, A/S Bergen Nordhordland Trafikklag ble etablert først på 1950-tallet ved sammenslåinger av Alværsund & Manger Dampbåtlag A/S og Lindås-Masfjorden Dampskibslags Bilruter.

A/S Bergen Nordhordland Rutelag ble dannet i 1974 da A/S Bergen-Nordhordland Trafikklag, Indre Nordhordlands Dampbaatlag LL og A/S Arna-Osterøy Billag gikk sammen.

1. januar 2002 gikk BNR buss og innenriksferger inn i Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap.

BNR-eide skip rediger

Listen er ufullstendig.

Ruteområde rediger

 
Veteranbuss fra Bergen–Nordhordland Trafikklag under Fjordsteam 2018 i Bergen.

BNR sitt ruteområde var Meland, Lindås, Radøy, Austrheim, Fedje, Masfjorden og Osterøy.

Selskapet var delt i to forretningsområder: Bildivisjonen som besto av buss- og godsavdelinger i Knarvik og Lonevåg, og Rederiet som besto av innenriksferjene og Fjord Line AS.

BNR hadde høy standard på bussparken sin, og ble brukt på turbussmarkedet. Noe av årsaken til dette var den høye inntjeningen som selskapet hadde på Norges største riksvegferjesamband Knarvik-Steinestø,[bør utdypes] og som ble avløst av Nordhordlandsbrua i 1994.[trenger referanse]

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger