Kintamanihund

spisshundrase
(Omdirigert fra «Balidingo»)

Kintamanihund (FCI #362) er en opprinnelig pariahund som stammer fra Kintamanidistriktet på øya Bali i Indonesia, der den har levd i mer eller mindre isolasjon fra andre hunder på øya. Hunden kalles også av og til Kintamani-balihund, balidingo og balitigerhund, for å skille den fra den tallrike frittlevende gatehunden kalt balihund. Siden disse to typene i noen tilfeller kan være svært like, kan de lett forveksles.

Kintamanihund
Kintamani-balihund
Hundetypespisshund, urhund, pariahund
OpprinnelseBali, Indonesia
Egenskapervakthund, familiehund
Livsløp12–15 år
Størrelsemellomstor (13–18 kg)
Passer forerfarne, spesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIGr. 5, sek. 5
midlertidig anerkjent[1]
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Opprinnelse og alder rediger

 
Kintamanihund, valp

Kintamanihund er også kjent som balifjellhund noen steder. Den oppsto trolig i de vulkanske fjellstrøkene i Kintamani-regionen på Bali,[1] for svært lenge siden. Et balinesisk sagn forteller at denne hunden opprinnelig oppsto for 600 år siden, fra en kinesisk chow-chow, men dette har ikke latt seg bekrefte. Det er også trolig at typen er mye eldre enn 600 år.

En vitenskapelig genetisk studie[2], publisert i det velrenomerte tidsskriftet Journal of Heredity den 13. juli 2005, viser at kintamanihunden er nærmere beslektet med den australske dingoen og asiatiske hunderaser enn med europeiske. Studien sluttet derfor at kintamanihunden har oppstått fra en balinesisk (indonesisk) villhundetype og er svært nært beslektet med balihund.

Det har i en årrekke vært jobbet med å få kintamanihund akseptert som en egen hunderase hos FCI, noe den er i dag. Den første offisielle rasestandarden ble publisert 13. juni 2018.[1]

Utseende, anatomi og fysikk rediger

Kintamanihunden blir omkring 44–57 cm høy og veier normalt cirka 13–18 kg, avhengig av kjønn. Tisper 44–52 cm (ideelt 48 cm) og 13–16 kg, hanner 49–57 cm (ideelt 53 cm) og 15–18 kg.[1]

Kintamanihund er en lett rektangulær og meget hurtig hund, med kort, glatt tilliggende tolags pels og busket hale. Underullen er myk og ganske kort, men dekkhårene er stive og middels lange langs flankene, og mer så hos hanner enn tisper. Nakken og skuldrene er derimot dekket av lange, stive dekkhår, og mer så hos hanner enn tisper.[1]

Grunnfargen skal være enten hvit (helst med kjeksfargede ørekanter og enten sort eller mørk brun nesebrusk), sort, rødbrun (fra lys til mørk) eller brindle (med rødbrun basefarge og mørke eller sorte striper). Innslag av hvitt i brystet, på tærne og haletippen er tillatt for sort, rødbrun og brindle. Sort maske er ønskelig for grunnfargene rødbrun og bridle. Øynene skal være mørke. Foruten hos hvite hunder skal nesebrusken være sort.[1] Hunder som har andre farger, kombinasjoner av farger eller mønstre er trolig ikke ekte kintamanihunder, men snarere frittlevende lokale gatehunder kalt balihunder.

Bruksområde rediger

Kintamanihund er som type en typisk pariahund. Som jakthund jakter den aktivt med både synet, luktesansen og hørselen. Den skal også være en fremragende vakthund og en god familiehund. Hunden har også et meget høyt utviklet luktesans, noe som gjør den velegnet som ettersøkshund.

Lynne og væremåte rediger

Kintamanihund er en svært livlig og aktiv hund. Den er leken og lojal mot de den kjenner og liker, men gjerne svært skeptisk og avmålt mot fremmede. Den trenger tidlig og massiv sosialisering i 4–8 ukers alder, og siden mye mosjon og psykiske utfordringer, for å trives som familiehund. De knytter seg sterkt til flokken (familien) og passer kun for mennesker som har erfaring med primitive hunder. Innad i flokken er den tolerant og kjælen, også mot egne barn.

Referanser rediger

  1. ^ a b c d e f FCI (2019) FCI-Standard N° 362 – Kintamani-Bali Dog. FCI, 26.03.2019/EN. Besøkt 2021-06-22
  2. ^ Puja, I. K., Irion, D. N., Schaffer, A. L., & Pedersen, N. C. (2005). The Kintamani dog: Genetic profile of an emerging breed from Bali, Indonesia. Journal of Heredity, 96(7), 854-859. https://doi.org/10.1093/jhered/esi067

Eksterne lenker rediger