Åpne hovedmenyen
Atle Næss
Født25. mars 1949 (70 år)
Askim
Barn Åshild Næss
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Gyldendals legat (1990), Sarpsborgprisen (1990), Brageprisen i faglitteratur/sakprosa (2001)

Atle Næss (født 25. mars 1949 i Mysen) er en norsk forfatter og barnebokforfatter. Han vokste opp i Askim. Han er nå bosatt i Ski.

Næss er cand. philol. med fagene engelsk, språkvitenskap og norsk. Han arbeidet som lærer i videregående skole og ved lærerhøyskolen inntil 1987. i 1975 debuterte han med romanen Gun. Han har skrevet biografier om Edvard Munch, Galileo Galilei, Leonardo da Vinci, Martin Luther og en bok om Nidarosdomen.

Innhold

BibliografiRediger

RomanerRediger

  • Gun, 1975.
  • April, 1977.
  • 830 S, 1981.
  • Opp fra det absolutte nullpunkt, 1985.
  • Sensommer, 1987.
  • Korsfareren, kriminalroman 1988.
  • Kraften som beveger, 1990.
  • Østre linje , 1994.
  • Den tvilende Thomas, 1997.
  • Innersvinger, 2002.
  • Sensommer, 2006.
  • Roten av minus en, 2006.
  • Din nestes eiendom, 2009.
  • Teltmakeren, 2012
  • I himmelens tjeneste, Gyldendal 2016

UngdomsromanerRediger

  • Grei kamerat, Hans, 1987.
  • Gå på lufta, Hans!, 1989.

BarnebøkerRediger

  • På vulkanferie, 1988
  • Islandsboka, 1992
  • Finlandsboka, 1994
  • I grunnlovens hus. En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai, Gyldendal 2013

EssayRediger

  • Askim-Firenze t/r, 1992.
  • Noe som ligner en mening. Ni essays om vitenskap, religion og undring, 2015

Reportasje og sakprosaRediger

  • 1991 Skøytebyen. Fra Mjøs-is til OL-hall (Oplandske Bokforlag)
  • 1997 Ibsens Italia
  • 1998 Fossekraft og lange linjer. Hafslund ASA 1898-1998
  • 1999 Italienske bilder
  • 2001 Da jorden stod stille. Galileo Galilei og hans tid
  • 2004 Munch. En biografi
  • 2007 Et hav av språk (medforf.)
  • 2011 Nidarosdomen. En biografi om Norges nasjonalmonument og menneskene som bygde det ISBN 9788205410909
  • 2014 Leonardo da Vinci og hans tid
  • 2017 Martin Luther

PriserRediger

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)