Åpne hovedmenyen

Arvid Møller

Norsk journalist og forfatter
Arvid Møller
Arvid-moller.JPG
Født14. oktober 1939 (80 år)
Strinda
Beskjeftigelse Skribent, journalist
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje

Arvid Møller (født 14. oktober 1939 i Strinda) er en norsk journalist og forfatter bosatt på Lillehammer. Han er en av de mest leste og mest produktive forfatterne i Norge, med 169 bøker bak seg.

BiografiRediger

Møller vokste opp på Voss og begynte sin journalistiske løpebane i Gula Tidend i Bergen i 1959, før han ble uteksaminert ved Journalistakademiet i Oslo i 1961. Han arbeidet siden som journalist i avisene Fredriksstad Blad, Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer og Dagningen, før han gikk over til NRK som journalist og redaksjonssjef.

Arvid Møller var den første fast ansatte NRK-journalisten i Oppland fylke, og sentral i etableringen av de første lokalsendingene i Hedmark og Oppland fra 1972 og utover.

ForfatterskapRediger

Møller har spesialisert seg på biografier om hverdagshelter og «vanlige» mennesker som har gjort en stor innsats, for eksempel industrigründere, misjonærer og husmannskjemper. Møller har også gitt ut flere bøker om norske kunstnere samt dokumentarbøker om en rekke forskjellige emner, som lokalhistorie, fjellturisme og norsk utvandring til Amerika.

Han har også skrevet flere portrettbøker om medlemmer av kongehuset, deriblant Kong Olav V, Kronprinsesse Märtha og Kronprins Haakon.

Blant kunstnerne Møller har samarbeidet nært med om bokutgivelser er Kåre Tveter, Harald Kihle, Frans Widerberg, Per Ung, Olav Mosebekk, Kjell Pahr-Iversen, Oskar Sørreime, Skule Waksvik, Egil Torin Nesheim, Reidar Kolbrek, Erlend Grøstad, Frank Frantzen, Wilhelm Rasmussen, Irma Bruun Hodne, Brit Fuglevaag, Terje Grøstad, Dagfinn Bakke, Nussa Bø, Erling Hodne, Gabrielle Kielland og Terje Ythjall.

I tillegg har han skrevet om to svenske kunstnere, Jörgen HM Byström fra Göteborg og Per Pedersen fra Sunne i Värmland. Boken om Per Pedersen blir utgitt i august 2011.

Møller har i en rekke sammenhenger pekt på nysgjerrighet på mennesker som drivkraften bak sitt forfatterskap. Dette preger både hans mange bokutgivelser og ikke minst hans virke som journalist i NRK. Hans samtaleprogram På tomannshånd var et fast innslag i radioen fra slutten av 1970-tallet til 2006, og sendte i løpet av disse årene personlige intervjuer med over 2000 enkeltmennesker fra Hedmark og Oppland.

UtmerkelserRediger

Møller har blitt tildelt Kulturprisen for Gudbrandsdalen, og Kongens fortjenstmedalje i gull (2005) for sitt forfatterskap. Lom kommune har i tillegg utnevnt Møller til ambassadør for Lom, begrunnet med at han har skrevet minst ti bøker om miljø og personer i kommunen. I 1969 mottok han Austmannaprisen fra Austmannalaget, som er fylkeslag for Noregs Mållag i Hedmark og Oppland.

BibliografiRediger

  • 1,2,3 Gå (om Håkon Brusveen) 1965
  • Svarting 1967
  • Store veonder 1971
  • Store veonder 2 1972
  • Anders fra Underdalen 1973
  • Jer er her læll 1973
  • Herifrå 1974
  • Store veonder 3 1973
  • Taterdronningen 1974
  • Jens fra Ekornes 1974
  • Grove kutt 1975
  • Valdres 1975
  • Solveigs hender 1975
  • Takk for hver dag 1975
  • Gjendine 1976
  • 'Jokes (Humor fra Raufoss) 1976
  • Barna i villmarka 1976
  • Hemsmør og jomfrusuppe 1976
  • Vebjørn Tandberg 1976
  • Annie Skau 1977
  • Hans med fela (om Hans Brimi)1977
  • Julie fra Govika 1977
  • Gull og grønne laurbær (om Jan Egil Storholt) 1977
  • Aril Edvardsen i Sarons Dal 1978
  • Agnar Espegren 1978
  • Lina på prærien 1979
  • Eli og Emil Aarsheim 1979
  • Jo Gjende 1979
  • Misjonær i krigens Kina (om Georg Ringvold) 1979
  • Vis-Knut 1980
  • Høvding Herman (om Herman Smith-Johanssen)1980
  • Vi må ikke glemme (om Ernst Aberle) 1981
  • Vinterskog (om Kåre Tveter) 1981
  • Rondane 1981
  • Fjellfører i Jotunheimen (om Eiliv Sulheim) 1982
  • Barn på flukt 1982
  • Novikfolket 1982
  • Frans Widerberg 1982
  • Sigurd fra Klevfoss 1983
  • Harald Kihles hester 1983
  • Losen på Tranøy (om Giæver Jensen) 1983
  • 814 reddet 1983
  • Kjell Pahr-Iversen 1984
  • Veidemann på vidda (om Lars Vivelid) 1984
  • Utvandreren Turi- og kirkebyggerne på prærien 1984
  • Med livet i hendene 1984
  • Haldor fra Hegge 1985
  • Senorita Sigrid 1985
  • Ingen barndom (om Ola Ødegaard) 1985
  • Ellen Anna 1986
  • Australia-farere 1986
  • Den farlege naturen 1986
  • Gull i rennesteinen (om Asta Abrahamsen) 1986
  • Den ukjente krigen (om nordmenn i Stillehavet) 1987
  • Liv Haug 1987
  • Underet på Kongsberg 1987
  • Misjon i tålmodighet (om ekteparet Eraker i Japan)1987
  • Jørgine Boomer 1988
  • En handelsreisendes liv 1988
  • Til seters med Marit 1988
  • Svalbard (om Kåre Tveter) 1988
  • Alt for fjellfolket (om ekteparet Gislefoss på Taiwan) 1989
  • Sikkilsdalen 1989
  • Se Norges OL-dal / Norway`s Olympic valley 1990
  • Barn av en fjerde verden 1990
  • Kronprinsesse Martha 1990
  • August (om Kåre Tveter) 1990
  • Livstegn (om Arne Paus) 1991
  • Terje Ythjall 1991
  • Harald Kihle 1991
  • Per Ung 1991
  • Kronprins Haakon – kongsemne 1992
  • Konge og dronning av folket (om signingsferden) 1992
  • Jotunkongen (om Åmund Elvesæter) 1991
  • Lell da gut (Skrøner fra Gudbrandsdalen) 1991
  • Kong Olav V 1991
  • Inger Helene (Nybråten) 1991
  • Dronning Maud 1992
  • Olav Mosebekk – og bakom synger Eros 1992
  • Krigserindringer (om general Johan Koren Christie) 1992
  • Lell da gut 2 1992
  • Golå-skisser 1992
  • Hjemme i himlen (om Annie Skau) 1993
  • Dronning Sonja 1993
  • Lefse-Bertha 1993
  • Drømmenes land (utvandrerskjebner) 1994
  • Nisseluer og fem par bukser (om OL på Lillehammer) 1994
  • Lyslugg og mørkemann (om Gunnar Prestegård) 1994
  • Galdhøpiggen 1994
  • Vinterlys Lillehammer (om Kåre Tveter) 1994
  • Kjell Pahr-Iversen 1995
  • Terje Grøstad – tresnitt 1995
  • Jiffy-pots og gamle hus (om Leif Fr. Koxvold) 1996
  • Dødsdømt og fri (om Arnulf Lund) 1995
  • Åge Hovengen. Urokråke – eller den lille manns advokat? 1995
  • Gatebarnas engel (fra Brasil) 1995
  • Hele veien gikk han med (om norske misjonærer) 1996
  • Roar Wold 1996
  • Den vare tonen (om Hans W. Brimi) 1997
  • Søyle i skyggeland (om Wilhelm Rasmussen) 1997 (Møllers utgivelse nr 100)
  • Skrøner fra Oppland 1997
  • Erling i Stegadn 1997
  • Fra vedskjulet til Europatoppen (om Kjell Våraker) 1998
  • Jeg vet et sted (om Modum Bad) 1998
  • Sviktende forskning ødelegger dyr og mennesker (om Harald Bolstad) 1998
  • Jordmor-Matja 1998
  • Erlend Grøstad og Nutheim 1999
  • Levende Liv (om Liv Nordhaug) 1999
  • Oskar Sørreime 1999
  • Irma Bruun Hodne og Erling Hodne 2000
  • Reidar Kolbrek 2000
  • Alene mot mamma 2000
  • Juvasshytta 2000
  • Anna og William Singer i Olden og Tydal 2001
  • Julie Prøysen 2001
  • Jotunheimens døtre 2001
  • Frank Frantzen 2001
  • Jakop på Ruten 2001
  • Vinneren – taperen som snudde skjebnen (om Ola Ødegaard) 2002
  • Marit Anny på Vevstogo 2002
  • Kapteinen Johnny Fævelen 2002
  • Erik Pløen 2002
  • Brit Fuglevaag 2003
  • En trassig løvetann 2003
  • Ernst Magne Johansen 2003
  • Skåbu – ei fjellbygd i Jotunheimens forgård 2003
  • Beitostølen –fra stølsdrift til turistmagnet 2003
  • Viser og vers fra Mesnalia (om Edvin Kvernengen) 2004
  • Eventyrkunstneren Egil Torin Nesheim 2004
  • Ville vakre Lofoten 2005
  • Alvheim 2005
  • 'Huset som aldri sover (om Lillehammer sykehus) 2005
  • Først i sporet (Madshus Skifabrikk 100 år) 2006
  • Gaustakongen (om Olav Svartdal på Gaustablikk) 2006
  • Stillhetens rom 2006
  • På Høvrings vakre seterstøl 2006
  • ”Kjinna ost…” (om seterdrift i Heidal) 2007
  • En pike fra.. (om Astri Wettre) 2007
  • Fjelldronninga (om Ragnhild Vole) 2007
  • Gabrielle Kielland 2007
  • Gudveig (om Gudveig Dalbakk) 2007
  • Skule Waksvik 2008
  • Bessheim 2008
  • Nussa Bø 2008
  • Øystein Laupsa 2008
  • Kosterskisser 2009
  • Livet på Bergom (om bygdasentret i Lom) 2009
  • Industri og livsvisdom (om Reidar Bråthen) 2009
  • Memurubu 2010
  • Rolf C (om Rolf Christensen) 2010 (Møllers utgivelse nummer 150)
  • Återkomst, en bok om maleren Per Pedersen i Sunne 2010
  • Gråstein skapte industrieventyr – historien om Litra Grus 2011
  • Per Palle Storm 2012
  • Sven Eriks Koster 2012
  • Symfoni på Voss – en bok om orkesteret "Fossegrimen" på Voss 2012
  • Kvitfjell og ordfører Anders A. Fretheim 2013
  • Pottiter og kønn – Strand Brænderi og Strand Unikorn gjennom 170 år 2013
  • Røisheim – ei bok om Ole Halvorssen Røisheim 2013
  • Lul Krag: En kunstens prestinne 2014
  • Koster – som Folke Larsson ser det 2014
  • Nordseter Fjellkirke og Nordseter som turistmål 2014
  • Nermo – fra gardsbruk til moderne turistanlegg 2014
  • Arne Løvstad – billedkunstner 2014
  • Grimstad – kjører trygt på fire hjul 2015
  • Mester'n – om politimester Einar Henriksen og Altasaken 2015
  • Den blå tonen – om billedkunstner Haakon Engelsen 2015
  • Møteplass for de gode gjerninger (om Lillehammer Frivilligsentral ved 25-års jubiléet) 2016
  • Kull og kunst på Briskeby (om Galleri Albin Upp og bydelen Briskeby i Oslo) 2016
  • «Å va re e sa!» – Biografi om grisebonden Simen Fougner i Follebu 2016
  • Portrett av billedkunstneren Vegard Stalsberg 2017
  • «Litra i 100» – 100-års-beretning om et av landets største veitransportselskaper 2017

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger