Åpne hovedmenyen

Anne Helgesen

norsk forfatter og teaterkunstner
Anne Helgesen
Født22. april 1955 (64 år)
Nøtterøy
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Tyrihansprisen (2005)

Anne Margrethe Helgesen (født 22. april 1955Nøtterøy i Vestfold) er en norsk forfatter og teaterkunstner med figurteater som hovedkunstart. Hun har doktorgrad i teatervitenskap. Fra januar 2018 er Helgesen medlem av Norsk kulturråds fagutvalg for scenekunst.[1]

Siden 1. januar 2015 har Anne Helgesen vært statsstipendiat; utnevnelsen var begrunnet i hennes innsats for kunstformen figurteater.[2]

Anne Helgesen bor og arbeider (per 2018) i Tønsberg; hun driver Kattas Figurteater Ensemble som holder til (per 2018) på Olsrød gård, der flere kunstnere har atelierfellesskap. De fleste av de øvrige kunstnerne på Olsrød gård er billedkunstnere.[2]

Innhold

FigurteatervirksomhetRediger

Fra 1982 til 1999 bodde Anne Helgesen i Bodø der hun blant annet var med på å lage barne-TV-serien om Pelle Politibil.

I Bodø var hun ansatt i NRK Radio, og var i 1985 med på å etablere Dukkenikkerne som amatørteatervirksomhet på fritiden.[2] Hun var kunstnerisk leder for Dukkenikkerne fra 1985 til 1991. Dukkenikkerne fikk driftsstøtte fra Norsk kulturråd i 1990, og Anne Helgesen kunne dermed bli profesjonell kunstner på heltid.[2]

Helgesen gikk i 1991 ut av Dukkenikkerne og etablerte sitt eget ensemble Katta i Sekken, og i 2000 startet hun Kattas Figurteater Ensemble.[3][2] Siden starten har hun skrevet og satt opp flere figurteaterstykker, både dokketeater for barn og forestillinger for voksne.

OrganisasjonsarbeidRediger

Helgesen har vært redaktør for Norsk Dukketeaterforenings - etter hvert UNIMA Norges - tidsskrift Ånd i hanske i to perioder; fra 1985 til 1993 og fra 1997 til 2003.[2][4] Det var i forbindelse med dette vervet at hun fattet interesse for å dokumentere norsk figurteaters historie. Dette ble den første sporen til hennes doktorgradsarbeid. Hun var utdannet i teatervitenskap, og ble doktorgradsstipendiat i faget i 1995. Ettersom avhandlingen ble skrevet ved siden av figurteatervirksomheten og redaktøransvaret, gikk det flere år før hun disputerte.[2]

Akademiker og teaterhistorikerRediger

Anne Helgesen er lektor i teatervitenskap ved Universitetet i Oslo.

I 2003 tok hun doktorgraden innen figurteater, som den første i Norden. I doktorgradsavhandlingen motbeviste hun den alminnelige oppfatningen - også blant teatervitere og teaterkunstnere - av at det var Agnar Mykle som i 1948 hadde bragt figurteateret til Norge. Helgesen påviste at i Norge har figurteateret røtter i alle fall tilbake til vikingtiden, og at turnerende profesjonelle dukkespillere opptrådte rundt om i landet på 1700-tallet, kanskje også tidligere. I avhandlingen omtaler hun også hvordan Bokken Lasson gjorde meget bruk av skyggeteaterChat Noir.[5] I 2016 realiserte Helgesen drømmen om å gjenfortelle historien om Bokken Lasson på scenen. Med sangeren Hilde Louise Asbjørnsen som frontfigur foran en skjerm der historien ble illustrert ved hjelp av skyggespill, og til akkompagnement av Kongelige Norske Marines Musikkorps (Marinemusikken i Horten), hadde forestillingen urpremiere i oktober 2016.[6][7]

I 2015 var Helgesen redaktør for Vidarforlagets tobindsverk om og med forfatteren Agnar Mykles dramatikk, utgitt i anledning at det var 100 år siden Mykles fødsel.[8]

ForfatterRediger

Helgesen har skrevet en rekke barnebøker, dramatikk og figurteaterfaglige artikler og bøker.

BibliografiRediger

  • 1979: Even og Maia – barnebok
  • 1989: Vi såg det – barnebok
  • 1989: Den hemmeliga boka – barnebok
  • 1990: Mini Maria – dukketeaterforestilling – sakprosa
  • 1989: Oppgaven – barnebok
  • 1993: Himmeldykkerne – barnebok
  • 1994: Det spøker – barnebok
  • 1995: Susanne på badet : en monolog, Nordland teater
  • 1998: Ikke bare Maja – barnebok
  • 1998: Kattas katalog – betraktninger om egne forestillinger og norsk figurteaters historie
  • 1999: Teaterhistorien fra en annen kant. Europeisk figurteaterhistorie – sakprosa
  • 2006: (red): Ibsen og figurteatret – figurteatret og Ibsen. ISBN 9788299470711
  • 2012: Neste dag stod hun like fornøiet : Bokken Lasson, dokumentar og historie, Aschehoug[9]
  • 2015: Fyrstikkleken, om og med Agnar Mykles dramatikk for voksne. Inneholder: Fyrstikkleken, Morgen i appelsingult, Mannen som visste hva han gjorde og Smørbukk på skolen.; Vidarforlaget[10]
  • 2015: Hjemme hos Smørbukk, om og med Agnar Mykles dramatikk for barn. Inneholder: Hjemme hos Smørbukk, Julegaven fra Afrika, Gjete kongens harer, Robin Hood, Ali Baba og Doktor Faustus og djevlene; Vidarforlaget[11]

Priser og utmerkelserRediger

I 2005 mottok Anne Helgesen Tyrihansprisen, som deles ut av UNIMA Norge.[12]

I statsbudsjettet for 2015 ble hun utnevnt til statsstipendiat.[13]

FamilieRediger

Anne Helgesen har fortalt i et intervju at hun ble inspirert av sin (inngiftede) tante Vibeke Helgesen, som blant annet drev Vibeke Helgesens Dukketeater, til å begynne med figurteater selv.[2]

ReferanserRediger

  1. ^ «Faglig utvalg for scenekunst - vis-utvalg - kulturradet.no». www.kulturradet.no (norsk). 31. januar 2018. Besøkt 3. februar 2018. «Anne Helgesen (1955) Vestfold. Figurteaterkunstner, forsker, forfatter, dramatiker, teaterviter og statsstipendiat. Leder og grunnlegger av Kattas Figurteater Ensemble. Leder av forskningsprosjektet Drama for barn – teatrets sjel. Universitetslektor ved Universitetet i Oslo 2004 – 2008. Programsekretær i NRK, barneradioen fra 1982 – 1972. Styreverv for Nordnorsk Forfatterlag,UNIMA Norge NBU, Dramatikerforbundet, Fond for Lyd og Bilde og Oslo Museum, samt sittet i utvalg og stipendkomiteer i kunstnerforeningene.» 
  2. ^ a b c d e f g h Marianne Ek Hagen. «Med hodet og hjertet i figurteatret : Portrettintervju med Anne Helgesen» (PDF). Ånd i Hanske (Nr. 2/2014): 32–37. 
  3. ^ «Kattas Figurteater Ensemble » Om Kattas». www.kattas.no (engelsk). Besøkt 5. november 2017. 
  4. ^ «Tønsberg Blad». urn.nb.no (norsk). 8. september 2006. Besøkt 24. mai 2018. «Har vært redaktør for figurteaterskriftet Ånd i Hanske fra 1985.» 
  5. ^ Alfsen, Knut (16. mars 2011). «– Nå må vi slutte å gjøre oss mindre enn vi er!». Scenekunst. Besøkt 5. november 2017. «Anne Helgesen har i sin doktoravhandling påvist at dette er helt feil. Figurteater er en del av norsk folkekultur, og har røtter tilbake til før vikingtiden. Det er bare ingen som har tatt seg bryet med å skrive denne delen av kulturhistorien før Anne startet sin forskning. Profesjonelle dukkespillere turnerte i Norge i alle fall fra 1700-tallet, og da Bokken Lasson startet Chat Noir, var skyggeteater et viktig innslag.» 
  6. ^ «NRK TV - Se Distriktsnyheter Østafjells» (norsk). 31. mai 2016. Besøkt 6. januar 2018. «Teaterleder Anne Helgesen / sanger Hilde Louise Asbjørnsen : "Chat Noirs skygger" (Bokken Lasson)» 
  7. ^ «Tønsbergs Blad - Caroline hadde så mange kjærlighetssorger, men sluttet aldri å tro på kjærligheten». www.tb.no (norsk). 20. september 2016. Besøkt 6. januar 2018. «Som en skygge dukker hun opp på Nøtterøy, legenden Bokken Lasson, i slutten av oktober via forestillingen «Chat Noirs skygger». / – Vi er veldig stolte av høstens satsing, den største produksjonen Kattas Figurteater Ensemble noen gang har laget, sier en forventningsfull leder Anne Helgesen. Hun og utøverne er i full gang med prøvene, som foregår på Nøtterøy kulturhus. 24. oktober er det duket for premiere på Bølgen kulturhus i Larvik, dagen etter forestilling i Bakkenteigen kulturhus og på Nøtterøy 26. oktober. / Pressen var invitert til å ta en titt inn i skyggenes magiske landskap denne uka, hvor Norges første kvinnelige grammofonstjerne, Bokken Lasson (Caroline Lasson) får nytt liv, både som skygge og som en naturtro dukkekopi. Men først og fremst gjennom artisten Hilde Louise Asbjørnsens nytolkning av den sagnomsuste divaens repertoar.» 
  8. ^ «Anne Helgesen, boklansering om Mykles dramatikk». Besøkt 5. november 2017. 
  9. ^ Thoralf Berg (2013). «Bokken Lasson – Neste dag stod hun like fornøiet» (PDF). Stikkordet nr. 1/2013 (Norsk skuespillerforbunds tidsskrift. 
  10. ^ Mykle, Mykle; Helgesen, Anne (2015). «Fyrstikkleken | Vidarforlaget». Agnar Mykles dramatikk for voksne. vidarforlaget.no. Besøkt 5. november 2017. 
  11. ^ Mykle, Agnar; Helgesen, Anne (2015). «Hjemme hos Smørbukk | Vidarforlaget». Agnar Mykles dramatikk for barn. vidarforlaget.no. Besøkt 5. november 2017. 
  12. ^ «Tyrihansprisen til Anne Helgesen». Scenekunst. 13. oktober 2005. Besøkt 5. november 2017. 
  13. ^ Kulturdepartementet (8. oktober 2014). «Statsstipend til Anne Margrethe Helgesen og Geir Uthaug». Regjeringa.no (norsk nynorsk). Besøkt 5. november 2017. 

Eksterne lenkerRediger