Angélique Kidjo

beninsk sanger

Angélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo, kjent som Angélique Kidjo (født 1960) er en vestafrikansk sanger og komponist. Hun har vært nominert til Grammy-prisen fire ganger.

Angélique Kidjo
FødtAngélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo
14. juli 1960[1][2]Rediger på Wikidata (63 år)
Ouidah[3][4][5]
BeskjeftigelseSanger, komponist, jazzsanger, skribent, koreograf, skuespiller, sanger og låtskriver, plateartist Rediger på Wikidata
Embete
  • UNICEF Goodwill-ambassadør (2002–) Rediger på Wikidata
EktefelleJean Hébrail (1987–)
MorYvonne Kidjo[6]
BarnNaïma Hebrail Kidjo
NasjonalitetBenin
Frankrike[7][8]
Utmerkelser
24 oppføringer
Champions of the Earth (2011)
Ambassador of Conscience Award (2016)
OkayAfrica 100 Women (2018)[9]
Kommandør av Benins nasjonalorden (2008)[10]
Danish Music Awards (1995)
MOBO Awards (2002)
Grammy Award for Best Global Music Album (2008) (for: Djin Djin)[11]
Grammy Award for Best Global Music Album (2015) (for: Eve)[11]
Grammy Award for Best Global Music Album (2016) (for: Sings)[11]
Grammy Award for Best Global Music Album (2020) (for: Celia)[11]
Kora Awards (1997)
All Africa Music Award for Best African Contemporary (2014)
All Africa Music Award for Best Female Artiste in Western Africa (2014)
100 Women (2020)[12]
Offiser av Æreslegionen (2020)[13]
Crystal Award (2015)[14]
Africa Movie Academy Award for Best Actress in a Supporting Role (2017)[15]
Kommandør av Ordre des Arts et des Lettres (2019–)[16]
Médaille de la Ville de Paris (2004)
Time 100 (2021)[17]
Æresdoktor ved Berklee College of Music[18]
Polar Music Prize (2023)[19]
Æresdoktor ved Université catholique de Louvain
Offiser av den luxemburgske Fortjenstordenen
Musikalsk karriere
PseudonymCarmen Kidjo
SjangerJazz,[20] zouk,[20][21] gospelmusikk,[20] latinamerikansk musikk,[20] verdensmusikk
InstrumentVokal[22]
Aktive år1982
PlateselskapIsland Records
Nettstedhttp://www.kidjo.com
IMDbIMDb

Angélique Kidjo

Musikken hennes blir ofte karakterisert som afropop. Hun synger på flere språk, blant annet engelsk, fransk, joruba og fon. I noen sanger bruker hun også egenkonstruerte ord uten noen kjent betydning.

Kidjo har opptrådt i Norge ved flere anledninger, blant annet ved Nobels fredspriskonserter i både 2002 og 2011 samt på Studenthuset driv i 2003.

I 2021 ble Kidjo utnevnt til offiser av Æreslegionen.[23] Kidjo er ambassadør for UNICEF.

Diskografi

rediger
  • Pretty (bare gitt ut i Afrika)
  • Parakou (1990)
  • Logozo (1991)
  • Ayé (1994)
  • Wombo Lombo (1996)
  • Fifa (1996)
  • Oremi (1998)
  • Keep On Moving: The Best Of Angelique Kidjo Samleplate (2001)
  • Black Ivory Soul (2002)
  • Oyaya! (2004)
  • Djin Djin (2007)

Kidjo har også spilt inn sanger til forskjellige filmer.

Referanser

rediger
  1. ^ www.jazzinmarciac.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0452300, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 12. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Radio France internationale, musique.rfi.fr, besøkt 3. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.fnac.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.100pour100culture.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.francetvinfo.fr[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.afriquemagazine.com[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ 100women.okayafrica.com[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ sites.unicef.org[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ a b c d Grammy Award, Grammy Awards artist-ID angélique-kidjo[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ www.bbc.com, besøkt 24. november 2020[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ www.legiondhonneur.fr[Hentet fra Wikidata]
  14. ^ www.weforum.org, besøkt 16. april 2020[Hentet fra Wikidata]
  15. ^ www.36ng.ng[Hentet fra Wikidata]
  16. ^ www.culture.gouv.fr[Hentet fra Wikidata]
  17. ^ web.archive.org, besøkt 31. januar 2022[Hentet fra Wikidata]
  18. ^ college.berklee.edu[Hentet fra Wikidata]
  19. ^ www.euronews.com[Hentet fra Wikidata]
  20. ^ a b c d https://www.fnac.com/Angelique-Kidjo/ia201067/bio.
  21. ^ Montreux Jazz Festival Database, Wikidata Q99181182 
  22. ^ Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 1212, Wikidata Q99181182 
  23. ^ Edition spéciale du Journal officiel de la République française - Promotion et nomination dans l’ordre national de la Légion d’honneur et dans l’ordre national du Mérite , Journal officiel de la République française, 1. januar 2021, s. 18.

Eksterne lenker

rediger