Angélique Kidjo

beninsk sanger

Angélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo, kjent som Angélique Kidjo (født 14. juli 1960 i Ouidah i Benin) er en vestafrikansk sanger og komponist. Hun har vært nominert til Grammy-prisen fire ganger.

Angélique Kidjo
20190704-Rudolstadt-Festival-2019-Sing-The-Truth-7683.jpg
FødtAngélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo, Angélique Kidjo
14. juli 1960[1][2]Rediger på Wikidata (61 år)
Ouidah[3][4][5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Sanger, komponist, jazzmusiker, skribent, koreograf, skuespiller, sanger-låtskriver, plateartist[6]Rediger på Wikidata
Embete Goodwill-ambassadør for UNICEF (2002–)Rediger på Wikidata
Ektefelle Jean Hébrail (1987–)Rediger på Wikidata
Barn Naïma Hebrail KidjoRediger på Wikidata
Nasjonalitet BeninRediger på Wikidata
Utmerkelser
18 oppføringer
Offiser av Ordre des Arts et des Lettres, Champions of the Earth (2011), Ambassador of Conscience Award (2016), OkayAfrica 100 Women (2018)[7], kommandør av Benins nasjonalorden (2008)[8], Danish Music Awards (1995), MOBO Awards (2002), Grammy Award for Best World Music Album (2008)[9], Grammy Award for Best World Music Album (2015)[9], Grammy Award for Best World Music Album (2016)[9], Grammy Award for Best World Music Album (2020)[9], Kora Awards (1997), All Africa Music Award for Best African Contemporary (2014), All Africa Music Award for Best Female Artiste in Western Africa (2014), 100 Women (2020)[10], offiser av Æreslegionen (2020)[11], Crystal Award (2015)[12], Africa Movie Academy Award for Best Actress in a Supporting Role (2017)[13]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Carmen Kidjo
SjangerJazz,[14] gospelmusikk,[14] amerikansk musikk,[14] verdensmusikk
InstrumentVokal, sang
Aktive år1982
PlateselskapIsland
Nettstedhttp://www.kidjo.com
IMDbIMDb

Angélique Kidjo

Musikken hennes blir ofte karakterisert som afropop. Hun synger på flere språk, blant annet engelsk, fransk, joruba og fon. I noen sanger bruker hun også egenkonstruerte ord uten noen kjent betydning.

Kidjo har opptrådt i Norge ved flere anledninger, blant annet ved Nobels fredspriskonserter i både 2002 og 2011 samt på Studenthuset driv i 2003.

I 2021 ble Kidjo utnevnt til offiser av Æreslegionen.[15] Kidjo er ambassadør for UNICEF.

DiskografiRediger

  • Pretty (bare gitt ut i Afrika)
  • Parakou (1990)
  • Logozo (1991)
  • Ayé (1994)
  • Wombo Lombo (1996)
  • Fifa (1996)
  • Oremi (1998)
  • Keep On Moving: The Best Of Angelique Kidjo Samleplate (2001)
  • Black Ivory Soul (2002)
  • Oyaya! (2004)
  • Djin Djin (2007)

Kidjo har også spilt inn sanger til forskjellige filmer.

ReferanserRediger

  1. ^ www.jazzinmarciac.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0452300, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 12. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Radio France internationale, musique.rfi.fr, besøkt 3. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.fnac.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ besøkt 28. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ 100women.okayafrica.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ sites.unicef.org[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ a b c d www.grammy.com[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.bbc.com, besøkt 24. november 2020[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ www.legiondhonneur.fr[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ www.weforum.org, besøkt 16. april 2020[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ URL www.36ng.ng[Hentet fra Wikidata]
  14. ^ a b c https://www.fnac.com/Angelique-Kidjo/ia201067/bio.
  15. ^ Edition spéciale du Journal officiel de la République française - Promotion et nomination dans l’ordre national de la Légion d’honneur et dans l’ordre national du Mérite , Journal officiel de la République française, 1. januar 2021, s. 18.

Eksterne lenkerRediger