Angélique Kidjo

beninsk sanger
Angélique Kidjo
20190704-Rudolstadt-Festival-2019-Sing-The-Truth-7683.jpg
FødtAngélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo
14. juli 1960[1][2]Rediger på Wikidata (59 år)
Ouidah
Ektefelle Jean Hébrail (1987–)Rediger på Wikidata
Barn Naïma Hebrail KidjoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Sanger, komponist, jazzmusiker, skribent, koreograf, skuespiller, sanger-låtskriver, plateartist[6]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet BeninRediger på Wikidata
Utmerkelser
16 oppføringer
Offiser av Ordre des Arts et des Lettres, Champions of the Earth (2011), Ambassador of Conscience Award (2016), OkayAfrica 100 Women (2018)[7], kommandør av Benins nasjonalorden (2008), Danish Music Awards (1995), Music of Black Origin Awards (2002), Grammy Award for Best World Music Album (2008)[8], Grammy Award for Best World Music Album (2015)[8], Grammy Award for Best World Music Album (2016)[8], Grammy Award for Best World Music Album (2020)[8], Kora Awards (1997), Yale University (2015)[9], Berklee College of Music (2010)[10], All Africa Music Award for Best African Contemporary (2014), All Africa Music Award for Best Female Artiste in Western Africa (2014)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Carmen Kidjo
SjangerJazz,[11] gospelmusikk,[11] amerikansk musikk,[11] verdensmusikk
Instrumentvokal
Aktive år1982
PlateselskapIsland
Nettstedhttp://www.kidjo.com
IMDbIMDb

Angélique Kidjo

Angélique Kidjo (født 14. juli 1960 i Ouidah i Benin) er en vestafrikansk sangerinne og komponist. Hun har vært nominert til Grammy-prisen fire ganger.

Musikken hennes blir ofte karakterisert som afropop. Hun synger på flere språk, bl.a. engelsk, fransk, joruba og fon. I noen sanger bruker hun også egenkonstruerte ord uten noen kjent betydning.

Kidjo har opptrådt i Norge ved flere anledninger, blant annet ved Nobels fredspriskonserter i både 2002 og 2011 samt på Studenthuset driv i 2003.

Kidjo er ambassadør for UNICEF.

DiskografiRediger

  • Pretty (bare gitt ut i Afrika)
  • Parakou (1990)
  • Logozo (1991)
  • Ayé (1994)
  • Wombo Lombo (1996)
  • Fifa (1996)
  • Oremi (1998)
  • Keep On Moving: The Best Of Angelique Kidjo Samleplate (2001)
  • Black Ivory Soul (2002)
  • Oyaya! (2004)
  • Djin Djin (2007)

Kidjo har også spilt inn sanger til forskjellige filmer.

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger