Anette Løken Jahr

norsk skribent

Anette Løken Jahr (født 1978) er en norsk journalist og barnebokforfatter.

Anette Løken Jahr
Født13. juni 1978Rediger på Wikidata (46 år)
Lørenskog
BeskjeftigelseJournalist
NasjonalitetNorge
SpråkNorsk

Hun har studert mediekunnskap, radio, og kommunikasjon og livssyn på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og kristendom og pentekostal teologi på Det teologiske menighetsfakultet (nå MF vitenskapelig høyskole) i Oslo.

Hun har arbeidet flere år i produksjonsselskapet TV Inter som programskaper, postprodusent, programleder og researcher. Nå er hun redaksjonssjef og programleder i TV-kanalen TVL.[1]

I 2010 debuterte hun som forfatter med barneboken Julie og snøkulen.[2] Den ble i desember 2010 satt opp som juleforestilling i Filadelfia Oslo.[3] Den ble satt opp på scenen tre år på rad, og over 15 000 barn og voksne fikk se forestillingen om den lille jenta som oppdager hvorfor vi feirer jul.[4] Våren 2011 kom boken Viktor i femte ut, som den første av seks bøker om en vennegjeng på Muffintoppen.[5] Høsten 2012 ga Jahr ut bok nummer to, som fikk tittelen Mina – nesten verdensmester. I 2013 og 2014 kom de neste bøkene i serien; Waqars verden og Æresord, Martin. Bok nummer fem, Livet som Live, ble utgitt i 2017.[6] I 2021 kom seriens sjette bok, Slabbedask-mysteriet. Bøkene om gjengen på Muffintoppen er også gitt ut som lydbøker der forfatteren selv leser.[7]

Jahr har i en årrekke spilt rollen som Kari Kvante for å underholde og undervise på skoler og andre arenaer. Formålet er å presentere utrolig fakta fra naturen, og enkle eksperimenter, for å stimulere til nysgjerrighet og undring.[8][9] I 2018 ble mye av Kari Kvantes eksperimenter og fakta oppsummert i boka Kari S. Kvantes Digre bang og andre spor av Gud.[10]

Bibliografi

rediger
  • 2010 Julie og snøkulen[2]
  • 2011 Slekt skal følge slekters gang
  • 2012 Viktor i femte
  • 2012 Mina- nesten verdensmester
  • 2013 Waqars verden
  • 2014 Æresord, Martin
  • 2017 Livet som Live
  • 2018 Kari S.Kvante: Digre bang og andre spor av Gud[10]
  • 2021 Slabbedask-mysteriet
  • 2022 Kari S. Kvante: Hva er da et menneske? (sammen med Ola Kåre Risa)

Referanser

rediger
  1. ^ «Kontakt TVL». TVL. 9. februar 2021. Besøkt 20. mars 2024. 
  2. ^ a b Sentrum, Tanum | Postadresse: Postboks 1900; informasjonskapsler, 0055 Oslo | Besøksadresse: Akersgata 47/49 | Telefon: 21 89 73 00 © Cappelen Damm AS | Personvern og (2012). «Mina». Tanum (norsk). Arkivert fra originalen 28. januar 2020. Besøkt 28. januar 2020. 
  3. ^ Filadelfiakirken (2011). «Byposten» (PDF). Byposten (4): 16. Arkivert fra originalen (PDF) 28. januar 2020. Besøkt 28. januar 2020. 
  4. ^ «Juleshow for 12.000 tilskuere». dagen.no (norsk). 21. desember 2006. Besøkt 12. februar 2020. [død lenke]
  5. ^ «Viktor i femte». Lunde forlag. Besøkt 28. januar 2020. 
  6. ^ «Livet som Live | Anette Løken Jahr | ARK Bokhandel». www.ark.no. Besøkt 28. januar 2020. 
  7. ^ KPK, Ingunn Marie Ruud. «Vil nå flere med kristne barnebøker». Norge IDAG (norsk). Besøkt 28. januar 2020. 
  8. ^ «Byposten nr. 2 / 2018». Issuu (engelsk). Besøkt 12. februar 2020. 
  9. ^ «Byposten nr. 3 / 2018» (PDF). Byposten: 9. «Professor Kari Kvante er også involvert i serien, og hun reiser rundt og møter spennende gjester og lærer oss nye funfacts og artige eksperimenter.» 
  10. ^ a b «Kari Kvantes digre bang og andre spor av Gud». Hermon.no (norsk). Besøkt 12. februar 2020. [død lenke]

Eksterne lenker

rediger