Sankthansoldenborre

insektart, bille
(Omdirigert fra «Amphimallon solstitiale»)

Sankthansoldenborre (Amphimallon solstitiale) er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne billen lever på planterøtter, og flyr i varme sommerkvelder.

Sankthansoldenborre
Nomenklatur
Amphimallon solstitiale
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
sankthansoldenborre[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSkarabider
UnderfamilieOldenborrer
Økologi
Utbredelse: Europa

Utseende rediger

Em middelsstor (14-18 millimeter), bred, gulbrun bille, kroppen med lange, gulaktige, oppstående hår. Arten ligner en mindre utgave av Melolontha-artene, men kjennes lett på den fine, lange hårkledningen. Antennene har lange blader (lameller) hos hannen, kortere hos hunnen, som hos andre oldenborrer. Hodet er kort og bredt. Fasettøynene er middels store. Pronotum er noe bredere enn langt, med buede sidekanter, fint og ganske spredt punktert. Dekkvingene er hvelvede med tre lengderibber som er utydelige i den bakerste delen, og dekker ikke hele bakkroppen. Beina er forholdsvis lange, fram-leggene litt utvidete med en tann ved spissen.

Levevis rediger

Larvene lever i jorden av planterøtter, og kan gjøre noe skade i plener, planteskoler og skogplantinger. De bruker to år på utviklingen. De voksne billene er aktive om skumringen i juni og kommer gjerne til lys.

Utbredelse rediger

I Norge er den vanlig i Sørøst-Norge.[1]

Systematisk plassering rediger

Treliste

Referanser rediger

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 7. november 2020. Besøkt 7. november 2020. 

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger