Amelia Opie

britisk poet og skribent

Amelia Opie (født Alderson 12. november 1769, død 2. desember 1853) var en engelsk forfatter som skrev en rekke romaner i romantiske periode tidlig på 1800-tallet og fram til 1828. Hun skrev sin første roman, The Dangers of Coquetry, i en alder av 18 år. Den ble utgitt anonymt i 1790. Den neste fulgte i 1801. Hun skrev også en rekke diktsamlinger.

Amelia Opie
Amelia Opie by John Opie.jpg
FødtAmelia Alderson
12. november 1769[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
NorwichRediger på Wikidata
Død2. desember 1853[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (84 år)
NorwichRediger på Wikidata
Gravlagt Gildencroft Quaker Cemetery, NorwichRediger på Wikidata
Ektefelle John Opie (1798–)[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, lyriker, romanforfatter, biograf, antislaveriaktivistRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata
SpråkEngelsk[6]
Periode1800-Tallet, romantikken
DebutThe Dangers of Coquetry (1790)

Liv og virkeRediger

 
Amelia Opie, David d'Angers (1836).

Amelia Alderson datter av legen James Alderson og Amelia Briggs fra Norwich. Hun var søskenbarn av den kjente dommeren Edward Hall Alderson og korresponderte med han gjennom hele sitt liv. En annen fetter var kunstneren Henry Perronet Briggs.

Amelia Alderson hadde vokst opp med radikale ideer og var en glødende beundrer av John Horne Tooke. Hun hadde tett kontakt med aktivister som John Philip Kemble, Sarah Siddons, William Godwin og Mary Wollstonecraft.

I 1798 giftet Alderson seg med kunstmaleren John Opie. Deres ni år lange ekteskap var meget lykkelig, selv om hennes mann ikke delte hennes interesse for samfunnslivet. Han malte hennes portrett, og hun kom til å skrive hans biografi. Med hans oppmuntring fullførte hun i 1801 sin andre roman, Father and Daughter, som viste særegen fantasi og patos.

ForfatterskapRediger

Amelia Opie utga jevnlig etter det. I 1802 fullførte hun en diktsamling. Følgende bøker fulgte: Adeline Mowbray (1804), Simple Tales (1806), Temper (1812), Tales of Real Life (1813), Valentine's Eve (1816), Tales of the Heart (1818), og Madeline (1822).

Hun hadde skrevet The Dangers of Coquetry (1790) da hun var kun 18 år. Father and Daughter (1801) handlet om foreldet dyd og familieforsoning. Oppmuntret av Mary Wollstonecraft ga hun ut Adeline Mowbray (1804), hvor hun utforsket forholdet mellom mor og datter. Denne romanen benyttet et liketil og frimodig språk for å formidle den moral som kunne få såvel kvinner som menn til forkaste familiens ønsker og således sette sin framtid i fare.

Det meste av Amelia Opies liv ble tilbrakt dels i London og dels i Norwich. Hun var venner med Walter Scott, Richard Brinsley Sheridan og madame de Stael. I 1825 under innflytelse av Joseph John Gurney ble hun medlem av det religiøse vennenes samfunn, det vil si kvekerne. Etter en bok kalt for Detraction Displayed og bidrag til ulike magasiner sluttet hun å skrive. Resten av hennes liv ble tilbrakt med reisning og veldedighetsarbeid.

Selv sent i livet opprettholdt Opie forbindelser med forfattere, eksempelvis mottok hun George Borrow som en gjest. Etter et besøk til Cromer, et feriested ved kysten av nordlige Norfolk, ble hun forkjølet og hun trakk seg tilbake til sitt soverom. Et år senere den 2. desember 1853 døde hun Norwich. Det ble sagt at hun beholdt livlighet til det siste. Hun ble gravlagt i Gildencroft, kvekernes gravlund i Norwich.

En biografi om henne, A Life, skrevet av Miss Cecilia Lucy Brightwell, ble utgitt i 1854.[7]

BibliografiRediger

Romaner og fortellinger
  • Dangers of Coquetry. (utgitt anonymt) 1790
  • The Father and Daughter. 1801
  • Adeline Mowbray. 1804
  • Simple Tales. 1806
  • Temper 1812
  • First Chapter of Accidents. 1813
  • Tales of Real Life. 1813
  • Valentine's Eve. 1816
  • New Tales. 1818
  • Tales of the Heart. 1820
  • Madeline. 1822
  • Illustrations of Lying. 1824
  • Tales of the Pemberton Family for Children. 1825
  • The Last Voyage. 1828
  • Detraction Displayed. 1828
  • Miscellaneous Tales. (12 bind) 1845-7
Biografier
  • Memoir of John Opie. 1809
  • Sketch of Mrs. Roberts. 1814
Poesi
  • Maid of Corinth. 1801
  • Elegy to the Memory of the Duke of Bedford. 1802
  • Poems. 1803
  • Lines to General Kosciusko. 1803
  • Song to Stella. 1803
  • The Warrior's Return. 1808
  • The Black Man's Lament. 1826
  • Lays for the Dead. 1834
Annet
  • Recollections of Days in Holland. 1840

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Amelia-Opie, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Opie,_Amelia, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w67p9gtv, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ books.google.com.br
  6. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb121261807; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 121261807.
  7. ^ Brightwell, Cecilia Lucy (1854): Memorials of the life of Amelia Opie, London: Longman, Brown, & Co.

LitteraturRediger

  • Eberle, Roxanne (1994): «Amelia Opie's 'Adeline Mowbray': Diverting the Libertine Gaze; Or, The Vindication of a Fallen Woman» i: Studies in the Novel 26 (2), s. 121–152.
  • Howard, Carol (1998): «'The Story of the Pineapple': Sentimental Abolitionism and Moral Motherhood in Amelia Opie's Adeline Mowbray» i: Studies in the Novel 30, s. 355–176.
  • Howard, Susan K. (1992): «Amelia Opie» i: British Romantic Novelists, 1789–1832. Red. Bradford K. Mudge. Detroit: Gale Research.
  • Kelly, Gary (1980): «Discharging Debts: The Moral Economy of Amelia Opie's Fiction» i: The Wordsworth Circle 11, s. 198–203.
  • Kelly, Gary (1989): English Fiction of the Romantic Period, 1789-1830. London: Longman.
  • King, Shelley & Pierce, John B. (2003): «Introduction» i: The Father and Daughter med Dangers of Coquetry. Peterborough: Broadview Press.
  • Simmons, Jr., James R. (1996): «Amelia Opie» i: British Short-Fiction Writers, 1800–1880. Red. John R. Greenfield. Detroit: Gale Research.
  • Spender, Dale (1986): Mothers of the Novel: 100 Good Women Writers Before Jane Austen. London: Pandora.
  • St. Clair, William (1989): The Godwins and Shelleys: The Biography of a Family. London: Faber and Faber.
  • Staves, Susan (1980–81): «British Seduced Maidens» i: Eighteenth-Century Studies 12, s. 109–134.
  • Ty, Eleanor (1998): Empowering the Feminine: The Narratives of Mary Robinson, Jane West, and Amelia Opie, 1796–1812. Toronto: University of Toronto Press.

Eksterne lenkerRediger