Amélie Nothomb

belgisk skribent
Amélie Nothomb
Amélie Nothomb 02828 G.Garitan.jpg
FødtFabienne Claire Nothomb
9. juli 1966[1][2][3]Rediger på Wikidata (54 år)
Etterbeek[4][5][6][7]Rediger på Wikidata
Far Patrick NothombRediger på Wikidata
Søsken Juliette Nothomb, André NothombRediger på Wikidata
Utdannet ved Université libre de BruxellesRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, manusforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet BelgiaRediger på Wikidata
Medlem av Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique (2015–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser
10 oppføringer
Kommandør av Kroneordenen (2008)[8], Prix René-Fallet (1993), Prix Alain-Fournier (1993), Prix littéraire de la vocation (1993), Prix Jacques-Chardonne (1993), Prix de Flore (2007), Grand prix Jean-Giono (2008), Grand Prix du roman de l'Académie française (1999)[9], Jean Giono Jury award (1995), Roland de Jouvenel Prize (1996)Rediger på Wikidata
Signatur
Amélie Nothombs signatur

Amélie Nothomb (egentlig Fabienne Claire, født 9. juli 1966 i Etterbeek) er en franskspråklig belgisk forfatter.

Siden debuten i 1992 har Nothomb utgitt en roman per år, men har også skrevet dramatikk og noveller, samt sangtekster for den franske sangeren Robert. Hun har mottatt Académie françaises store romanpris (Grand prix du roman de l'Académie française) for Stupeur et Tremblement.

Mange av Nothombs bøker basert på dialoger med to eller tre personer i fokus. En annen stor del av produksjonen er selvbiografiske romaner, hvorav flere beskriver hennes barndom som datter av en belgisk diplomat i Asia.

Én av hennes er bøker er oversatt til norsk, Antéchrista (norsk tittel Antichrista).

Nothomb fikk i 2015 den adelige tittelen baronesse.[10] Tittelen er ikke arvelig. Hun hadde før hun ble baronesse tittelen jonkvrouw.

BibliografiRediger

  • Hygiène de l’assassin, 1992
  • Le Sabotage amoureux, 1993
  • Légende un peu chinoise, 1993
  • Les Combustibles, 1994
  • Les Catilinaires, 1995
  • Péplum, 1996
  • Attentat, 1997
  • Mercure, 1998
  • Stupeur et tremblements, 1999 (Underkastelsens sötma)
  • Le Mystère par excellence, 1999
  • Métaphysique des tubes, 2000
  • Brillant comme une casserole, 2000
  • Cosmétique de l’ennemi, 2001
  • Aspirine, 2001
  • Sans nom, 2001
  • Robert des noms propres,2002
  • Antéchrista, 2003
  • L’Entrée du Christ à Bruxelles, 2004
  • Biographie de la faim, 2004
  • Acide sulfurique, 2005
  • Journal d’Hirondelle, 2006
  • Ni d'Eve ni d'Adam, 2007
  • Le fait du prince, 2008
  • Le Voyage d'Hiver, 2009
  • Une forme de vie, 2010
  • Tuer le père, 2011
  • Barbe-Bleue, 2012
  • La Nostalgie heureuse, Albin Michel, 2013[11]
  • Pétronille, Albin Michel, 2014[12][13]
  • Le Crime du comte Neville, Albin Michel, 2015[14]
  • Riquet à la houppe, Albin Michel, 2016
  • Frappe-toi le cœur, Albin Michel, 2017[15].
  • Les Prénoms épicènes, Albin Michel, 2018[16].

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger