Alfred Döblin

tysk forfatter (1878-1957)

Alfred Döblin (1878–1957) var en tysk forfatter og lege.

Alfred Döblin
Alfred Doeblin 1930.jpg
Født10. aug. 1878[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Szczecin[5]Rediger på Wikidata
Død26. juni 1957[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (78 år)
Emmendingen[6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Skribent, dramatiker, romanforfatter, essayist, medisinsk forfatter, journalist, nevrolog, science fiction-forfatter, lyrikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin, Humboldt-Universität zu Berlin, Albert-Ludwigs-UniversitätRediger på Wikidata
Ektefelle Erna DöblinRediger på Wikidata
Barn Peter Döblin, Klaus Döblin, Stefan DöblinRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tyskland, Frankrike, Vest-TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt VosgesRediger på Wikidata
SpråkTysk[7]
Medlem av Mainz vitenskaps- og litteraturakademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Bayerns kunstakademis store litteraturpris (1957)Rediger på Wikidata
PseudonymLinke Poot, Hans Fiedeler, Knaas Pieth
PeriodeEkspresjonisme
Debuterte1913
Aktive år1913
Nettstedhttp://www.alfred-doeblin.de/
IMDbIMDb
Signatur
Alfred Döblins signatur

Alfred Döblin

Han ble født i en jødisk kjøpmannsfamilie i Stetting (da en del av Det tyske keiserriket). Fra 1905 til 1930 arbeidet Alfred Döblin som lege i Regensburg, Freiburg im Breisgau og Berlin, hvor han bodde siden 1906. Han var her med på å grunnlegge det ekspresjonistiske tidsskriftet Der Sturm. I 1912 giftet han seg med Erna Weiss, og de fikk fire barn. Under første verdenskrig tjenestegjorde han som militærlege, særlig i Elsass (Alsace). I Berlin-Lichtenberg ble han etter krigen øyenvitne til marskampene, som forøvrig ble tema i hans roman November 1918. I sin Berlin-periode skrev Döblin tallrike artikler, blant annet om teaterstykker og filmer, men også om livet i gatene i rikshovedstaden, blant annet for det tyskspråklige Prager Tagblatt, som ble utgitt i Bøhmens hovedstad Prahs. Noen av disse skissene brukte han i romanen Berlin Alexanderplatz, som er hans mest kjente og utkom i 1929, som den første og viktigste tyske storbyromanen i litteraturhistorien.

I 1933 emigrerte han til Paris, og flyktet 1940 til USA, hvor han konverterte til kristendommen (katolsk). Etter krigen kom han tilbake til hjemlandet som fransk offiser, og utga litteraturtidsskriftet Das goldene Tor (1946–1951). Han deltok også i grunnleggelsen av Mainzer Akademie i 1949. I 1953 bosatte han seg igjen i Paris, men flyttet i 1956 til Emmendingen i Baden-Württemberg, hvor han døde året etter.

BibliografiRediger

OriginalutgivelserRediger

  • 1913 Die Ermordung einer Butterblume, Erzählungen
  • 1915 Die drei Sprünge des Wang-lun, roman
  • 1918 Wadzeks Kampf mit der Dampfturbine, roman
  • 1920 Wallenstein, historisk roman
  • 1924 Berge, Meere und Giganten, roman (1932 gekürzt u.d.T.: Giganten)
  • 1925 Reise in PolenAlfred Döblin, Bericht
  • 1927 ManasAlfred Döblin, Versepos
  • 1929 Berlin Alexanderplatz, roman
  • 1934 Babylonische Wandrung, roman
  • 1935 Pardon wird nicht gegeben, roman
  • 19381950 November 1918. Eine deutsche Revolution, roman i fire bind
  • 1956 Hamlet oder Die lange Nacht nimmt ein Ende, roman

Utgivelser på norskRediger

  • Berlin Alexanderplatz, oversatt av Kjell Risvik, Gyldendal (2004)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Alfred Doblin, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Alfred-Doblin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000000186, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11898864x; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11898864x.

Eksterne lenkerRediger