Åpne hovedmenyen

Alex Brinchmann

norsk lege og forfatter
Alex Brinchmann
Alex Brinchmann OB.F13318c.jpg
Født15. juni 1888
Christiania
Død18. april 1978 (89 år)
Gravlagt Vestre gravlund
Barn Arild Brinchmann, Helen Brinchmann
Beskjeftigelse Skribent, lege
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Kongens fortjenstmedalje

Alex Brinchmann (egentlig Alexander Brinchmann, født 15. juni 1888 i Christiania, død 18. april 1978) var en norsk barnelege, forfatter og dramatiker. Han var gift 3 ganger, 1. gang i 1913 med Nina Grønvold (1891-1924), tvillingsøster av diplomaten Lauritz Grønvold og mor til barna.

Innhold

BarnelegeRediger

Brinchmann var en anerkjent barnelege. Han ble cand. med. i 1912, og studerte 1913–1914 barnesykdommer ved Charité-sykehuset i Berlin. I 1918 ble han reservelege ved Rikshospitalets barneavdeling, og drev fra 1914 til 1972 dessuten privat legepraksis i hovedstaden. Han ble godkjent som spesialist i barnesykdommer i 1921 og ble dr. med. i 1922 med avhandlingen Om katalasereaksjonen i fæces. Brinchmann utgav en rekke vitenskapelige artikler innen pediatri, bl.a. om bekjempelse av tuberkulose hos barn. Han var formann i Norsk Pediatrisk Selskap (Barnelegeforeningen) 1933–1934.

Virke som forfatter og dramatikerRediger

Han var i sin tid en populær kriminalforfatter under pseudonymet Roy Roberts. Roberts faste detektiv var politifullmektig cand. jur. Jens Borgen, vanligvis presentert med full tittel. Mann i gul frakk er blitt omtalt som hans beste kriminalroman.

I de første Roberts-bøkene kommer en viss sympati for rasistiske og fascistiske ideer til uttrykk, men Brinchmann kom senere til å endre syn i disse spørsmålene.[1]

Brinchmann var i periodene 1938–40 og 1946–67 styreleder i Norske Dramatikeres Forbund. Under andre verdenskrig var han formann i Den norske Forfatterforening. Fra 1943 var han medlem av Hjemmefrontens kulturutvalg hvor han ble pådriver for forfatterstreiken. På 1950-tallet var han president i Nordisk Dramatikerunion. Han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 1952.

«Fru Blom»Rediger

I Brinchmanns lystspill Karusell fra 1940 er det en replikk som har gått inn i det norske språket som et eget uttrykk, nemlig: «Piller og piller, fru Blom!». «Piller» blir i uttrykket byttet ut med det som passer for anledningen, og uttrykket brukes for å moderere en påstand (eksempel: A sier: «Du er vakker, B». B svarer: «Vakker og vakker, fru Blom. Jeg er vel heller stygg»). Dette uttrykket stod opprinnelig ikke i manuskriptet, men ble tilføyet av Per Aabel under en av prøvene. Aabel spilte «dr. Holm», som ytrer replikken, i oppsetninger gjennom flere tiår.

BibliografiRediger

RomanerRediger

  • 1927: Bengt Bondes hemmelighetkriminalroman
  • 1927: Mysteriet Steegener – kriminalroman
  • 1928: Hevneren – kriminalroman
  • 1929: Krebseklubben – kriminalroman
  • 1930: Det levende portrett – kriminalroman
  • 1931: Deilig er jordenroman
  • 1933: Dissonanser – roman
  • 1936: Så møtes vi imorgen – roman
  • 1937: Den rike mann – roman
  • 1937: Mannen som kom tilbake – roman
  • 1939: Veien frem – roman
  • 1946: Mann i gul frakk – kriminalroman
  • 1947: Skudd i ruten – kriminalroman
  • 1955: Elevatorsjakten – kriminalroman
  • 1971: Kiosken ved Grand – kriminalroman

For scenenRediger

  • 1937: På fruktene skal de kjennes
  • 1940: Karusell: Lystspill i 4 akter[2] - filmatisert som Den farlige leken i 1942
  • 1945: Lykkelige ungdom – : Skuespill i fire akter
  • 1948: Løgnen og lykken : To skuespill
  • 1948: De lange årNRK radioteateret
  • 1950: Uten nåde : hørespill i 1 akt – NRK radioteateret
  • 1951: De som meget har elsket : Hørespill i 1 akt
  • 1951: Sørensen : Hørespill i 1 akt – NRK redioteateret
  • 195?: Kontorprinsessen : komedie i tre akter
  • 1952: Den som elsker sin far- : Skuespill i 3 akter
  • 1954: Lykkelige ungdom : skuespill i tre akter – NRK radioteateret
  • 1955: Gapestokken : Hørespill – NRK radioteateret
  • 1955: På fastende hjerte
  • 1957: Grønn sofa : Radiohumoreske – NRK radioteateret
  • 1960: 12-klubben : Hørespill – NRK radioteateret
  • 1964: Forliset – NRK radioteateret
  • 1971: Drømmen : radioskuespill – NRK radioteateret

Medisinsk faglitteraturRediger

  • 1921: Om katalasereaktionen i fæces hos barn og dens betydning for diagnosen av barnets tarmsygdommeRikshospitalets barneavdeling
  • 1925: 'Om spædbarnstuberkulosens symptomoøogi og prognose – 4. Nordiske tuberkuloselægemøde
  • 1925: Barnets første årGyldendal[3]
  • 1930: Rapport sur les 8 premières années d'activité (1922–1930) de la Crèche de Aakebergveien à Oslo
  • 1937: Normale barn fra sunde hjemNorsk rikskringkasting – serieforedrag

AnnetRediger

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger