Aimé Césaire

fransk poet og politiker
Aimé Césaire
Aime Cesaire 2003.jpg
Født26. juni 1913[1][2][3]
Basse-Pointe, Martinique
Død17. april 2008[1][4][5][6]Rediger på Wikidata (94 år)
Fort-de-France, Martinique
Ektefelle Suzanne CésaireRediger på Wikidata
Barn Ina CésaireRediger på Wikidata
Utdannet ved École normale supérieure, Lycée Louis-le-GrandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, politiker
Parti Parti communiste français (–1956), Martinican Progressive Party (1958–), Parti socialisteRediger på Wikidata
Nasjonalitet Martinique Martinique
Frankrike Frankrike
MorsmålFransk
SpråkFransk
Medlem av Bayerische Akademie der Schönen KünsteRediger på Wikidata
Utmerkelser Grand prix national de la poésie, America Award in Literature, Viareggio-Versilia International Prize (1968)[7]Rediger på Wikidata

Aimé Fernand David Césaire (født 26. juni 1913, død 17. april 2008) var en franskspråklig forfatter, poet og politiker fra Martinique, et fransk oversjøisk departement. Han var «en av grunnleggerne av bevegelsen négritude i franskspråklig litteratur».[8]

Césaire kom til Paris i 1931, han studerte ved École normale supérieure. Han grunnla tidsskriftet L'etudiant noir og skapte begrepet négritude, og var en av de toneangivende i denne bevegelsen. I 1956 brøt han med det franske kommunistpartiet som anså for å løpe kolonialismens ærend.[9] Senere, tilbake igjen på Martinique, startet han tidsskriftet Tropiques. Han ble også borgermester i Fort-de-France.

Martiniques internasjonale flyplass Aéroport International Martinique Aimé Césaire fikk navn etter ham i 2007.

BibliografiRediger

PoesiRediger

  • 1939: Cahier d'un retour au pays natal, Paris: Volontés, OCLC 213466273.
  • 1946: Les armes miraculeuses, Paris: Gallimard, OCLC 248258485.
  • 1947: Cahier d'un retour au pays natal, Paris: Bordas, OCLC 369684638.
  • 1948: Soleil cou-coupé, Paris: K, OCLC 4325153.
  • 1950: Corps perdu, Paris: Fragrance, OCLC 245836847.
  • 1960: Ferrements, Paris: Editions du Seuil, OCLC 59034113.
  • 1961: Cadastre, Paris: Editions du Seuil, OCLC 252242086.
  • 1982: Moi, laminaire, Paris: Editions du Seuil, ISBN 978-2-02-006268-8.
  • 1994: Comme un malentendu de salut ..., Paris: Editions du Seuil, ISBN 2-02-021232-3

DramaRediger

  • 1958: Et les Chiens se taisaient, tragédie: arrangement théâtral. Paris: Présence Africaine; reprint: 1997.
  • 1963: La Tragédie du roi Christophe. Paris: Présence Africaine; opptrykk 1993; The Tragedy of King Christophe, New York: Grove, 1969.
  • 1969: Une Tempête, omarbeidelse av Stormen av William Shakespeare: adaptation pour un théâtre nègre. Paris: Seuil; opptrykk 1997; A Tempest, New York: Ubu repertory, 1986.
  • 1966: Une Saison au Congo. Paris: Seuil; opptrykk 2001; A Season in the Congo, New York, 1968 (et drama om Patrice Lumumba).

Other writingsRediger

  • 1945: «Poésie et connaissance», Tropiques (12), s. 158–170.
  • 1955: Discours sur le colonialisme, Paris: Présence Africaine, OCLC 8230845.
  • 1957: Lettre à Maurice Thorez, Paris: Présence Africaine, [24. oktober 1956].[10]
  • 1960: Toussaint Louverture: La Révolution française et le problème colonial, Paris: Club français du livre, OCLC 263448333.

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  2. ^ Find a Grave, oppført som Aimé Fernand David Césaire, Find a Grave 134473662, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Comité des travaux historiques et scientifiques, oppført som Aimé Cesaire, CTHS person-ID 104154, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  5. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 12658
  6. ^ Roglo, Roglo person ID p=aime;n=cesaire
  7. ^ www.premioletterarioviareggiorepaci.it
  8. ^ Heller, Ben A. (2004): «Césaire, Aimé» i: Balderston, Daniel et al. (red.): Encyclopedia of Latin American and Caribbean Literature, 1900-2003, London: Routledge, s.128-130, 128.
  9. ^ PaxLeksikon. Oslo: Pax forlag. 1979. ISBN 8253009763. 
  10. ^ «Lettre à Maurice Thorez». Collectif: Les Mots Sont Importants. 18. april 2008.

Eksterne lenkerRediger