Aggie Peterson

norsk musiker og sanger

Aggie Elisabeth Grøndal Peterson (født 1. august 1975 i Tromsø) er en norsk musiker og sanger som spiller elektronisk pop i bandet Frost, som til å begynne med var hennes soloprosjekt.[2]

Aggie Peterson
Født1. aug. 1975[1]Rediger på Wikidata (46 år)
Tromsø[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerElektronisk musikk
InstrumentVokal
Aktive år1998
IMDbIMDb

DebutalbumetRediger

Aggie Peterson vokste opp i Tromsø og ble fort involvert i byens vitale miljø for elektronisk musikk på midten av 90-tallet. I samarbeid med bl.a. Rune Lindbæk og Torbjørn Brundtland (Röyksopp, Those Norwegians) laget hun debutalbumet Bedsit Theories (1998) hjemme i Lindbæks leilighet. Platen besto av melodiøs pop basert på elektroniske komp og Petersons tandre stemme. Sporene «City Lights» og «Clouds Across The Moon» ble mye spilt på radio.

Programleder og musikerRediger

Etter Bedsit Theories ble Aggie Peterson programleder i NRK-serien U, og arbeidet med musikk som et sideprosjekt. Frost spilte blant annet med Bugge Wesseltoft og Per Martinsen (med artistnavnet «Mental Overdrive») under Rikskonsertenes storsatsning «Lydlandskap» i 2000.[3] I januar 2001 kunngjorde hun at hun skulle slutte som programleder i NRK for å få mer tid til musikken.[4]

Duoen FrostRediger

Per Martinsen deltok i både skrivingen, innspillingen og produksjonen av Frosts andre plate Melodica (2002).[5][6] Også dette albumet inneholdt poplåter med elektronisk frakk, basert på Martinsens synther og Aggie Petersons vokal. Platen ble lunkent mottatt i norsk presse, men ble senere lansert i USA, England og asiatiske land til stor begeistring. Martinsen ble senere en integrert del av Frost.

I 2006 ga Peterson/Martinsen ut singelen «Sleepwalker», etterfulgt av «One Hundred Years» som kom ut digitalt i februar 2007. Frosts tredje album, Love! Revolution! kom ut senere samme år. Siden har duoen fortsatt å gi ut singler, som «My Plastic Heart» i 2008, «The Magician» (2011), «Parade» (2011), «The Woods» (2011) og «Something New» (2012). Albumet «Radiomagnetic» ble lansert i Storbritannia i 2012[7] og i Norge i 2013.[8]

Andre prosjekterRediger

Aggie Peterson har jobbet med flere andre musikalske prosjekter utenom Frost, som låtskriving, musikkproduksjon, filmmusikk for film og dokumentar, samt musikk til NRK Radioteateret og sanger til barna og Kråka i NRK Kråkeklubben. Hun har turnert med Martinsen og Sergey Soukas med nykomponert musikk til den russiske stumfilmen "Moren" av Pudovkin fra 1926.

Hun hadde med en sang i norske Melodi Grand Prix 2010, «Tokyo Night», som ble fremført av Karoline Garfjell.

Fra 2010 begynte hun å arbeide i det mer eksperimentelle feltet, blant annet med installasjoner, lydkunst, performance og skuespill[9] under aliaset «Femme Digitale». På Varangerfestivalen 2013 var Peterson og ektemannen Martinsen festivalkunstere, med verket «Signaler». Hun har gjort et eget kunstprosjekt for babyer, Army of Mothers' Baby Lounge, som er en interaktiv sanse-installasjon for babyer mellom 0 og 18 mnd.

Aggie Peterson er fortsatt mest kjent som Aggie Frost - og hun har en blogg hvor hun skriver betraktninger, artikler og reiseskildringer. I juni 2013 ble hennes kronikk «Nattens tyver», om Norges håndtering av utsendelse av asylsøkerbarn, ble publisert av mange norske aviser, blant annet Aftenposten, Aftenbladet og Bladet Nordlys.

DiskografiRediger

  • 1998: Bedsit Theories (album)
  • 2002: Melodica (album)[5]
  • 2006: Sleepwalker (singel)
  • 2007: One Hundred Years (digital singel)
  • 2007: Love! Revolution! (album)
  • 2008: My Plastic Heart (singel
  • 2011: The Magician (singel)
  • 2011: Parade (singel)
  • 2011: The Woods (singel)
  • 2012: Something New (singel)
  • 2012: Radiomagnetic (album)[7][8][10]

ReferanserRediger

  1. ^ a b Rockipedia, www.rockipedia.no, besøkt 16. juni 2021
  2. ^ «Frost (Aggie Frost Peterson) (Arkivert)». web.archive.org. musikkguiden groove.no. 26. mai 2007. Besøkt 23. april 2021. 
  3. ^ ROGNMO, GRO (25. august 2000). «Tar kjæresten med på turné». dagbladet.no (norsk). Besøkt 23. april 2021. «Samtidig med at hun starter en ny runde som NRK-programleder i «U», drar Aggie «Frost» Peterson på turné med teknokjæresten Per Martinsen og jazzmusikeren Bugge Wesseltoft.» 
  4. ^ HAGEN, GUNNAR (9. januar 2001). «U-ten Aggie». dagbladet.no (norsk). Besøkt 23. april 2021. 
  5. ^ a b «Frost: «Melodica»». www.vg.no. 24. september 2002. Besøkt 23. april 2021. «Aggie Frost Peterson og Per Martinsen er musikalske kapasiteter hver for seg, og når de nå går sammen også for å jobbe, er det for å bringe et utskjelt ord som synth-pop til heder og verdighet igjen. Det makter de i stor grad, selv om «Melodica» mot slutten lider av mangelen på gode låter. Dermed blir lydflatene både for blanke og for glatte bak Frosts noe monotone stemmebruk. Men der låtene sitter, som i Röyksopps «Running Boy», Yazoo-lignende «Alphabet» og ikke minst singlen «Amygdala», skaper Frost og Per Martinsen pop-elektronika av lekreste sort.» 
  6. ^ Beverfjord, Alexandra (12. oktober 2002). «Frøken Melodica». dagbladet.no (norsk). Besøkt 23. april 2021. 
  7. ^ a b Dazed (9. oktober 2012). «Frost: Pyramiden». Dazed (engelsk). Besøkt 23. april 2021. «The backstory to Norwegian electronic duo, Frost's new 'Radiomagnetic' album sounds like the start of a horror film. After receiving a mysterious cassette containing 'ghost' radio signals from the remote location of Pyramiden, a long-abandoned Russian settlement in the Arctic archipelago of Svalbard, the pair (made up of Aggie Peterson and Per Martinsen) decided to embark there for a unique performance in an old auditorium.» 
  8. ^ a b «Frost: Ekko fra spøkelsesbyen (Arkivert)». web.archive.org. HISS!G | Norges nye musikkmagasin. 16. oktober 2013. Besøkt 23. april 2021. «På lørdag blir det slippefest på Jaeger i Oslo for Radiomagnetic, det nye albumet fra elektronika-duoen Frost, som siden 2002 har bestått av Aggie Peterson og Per Martinsen (ex-Illumination). | Det første albumet, Bedsit Theories, kom i 1998 som et rent soloprosjekt fra Aggie Peterson – med produsenthjelp fra Torbjørn Brundtland (Røyksopp) og Rune Lindbæk. Platen gjorde det skarpt blant platekjøperne, og singelen Clouds Across the Moon ble mye spilt på MTV. Siden har hun gitt ut to album til, begge som en duo sammen med Per Martinsen.» 
  9. ^ Aggie Frost (25. februar 2013). «Prosjekter». aggiefrost.com. Besøkt 23. april 2021. 
  10. ^ «FROST | R a d i o m a g n e t i c (Arkivert)». web.archive.org. frostnorway.com. Besøkt 23. april 2021. 

Eksterne lenkerRediger