Adolf Jahr

Adolf Jahr
Adolf Jahr & Alice Babs 1940.jpg
Adolf Jahr og Alice Babs i Swing it, magistern! (1940)
Født24. juni 1893[1]
NäldenRediger på Wikidata
Død19. april 1964[1][2]Rediger på Wikidata (70 år)
Essinge församling[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Adolf Jahr (døpt John Adolf Reinhold Johansson, født 24. juni 1893 i Nälden, Jämtland, död 19. april 1964 i Stockholm) var en svensk skuespiller. Navnet Jahr kommer fra initialene i hans fornavn.

BiografiRediger

I 1909 var han som 16-åring bosatt i Lindesberg. Der arbeidet han ved Oriel Blombergs Boktryckeri. Han var ved samme tidspunkt også aktiv i typografenes fagforeningsavdeling.[trenger referanse]

Jahr hadde flere engasjementer ved ulike teatre i Sverige og Finland. Han spilte på 1920-tallet inn en film med Edvard Persson. Jahrs filmkarriere skjøt fart etter 1935 med en hel rekke sjarmørroller og som svigermorsdrømmer i komedier, men etter krigen måtte han begynne å gjøre karakterroller i filmer som Ådalens poesi, Främmande hamn, Janne Vängmans bravader, Medan staden sover, Storm över Tjurö med flere.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1927 – På kryss med Blixten
  • 1932 – Sten Stensson Stéen från Eslöv på nya äventyr
  • 1932 – Svärmor kommer
  • 1933 – Pettersson & Bendel
  • 1933 – En natt på Smygeholm
  • 1934 – En bröllopsnatt på Stjärnehov
  • 1934 – Fasters millioner
  • 1934 – Falska Greta
  • 1935 – Kanske en gentleman
  • 1936 – Samvetsömma Adolf
  • 1936 – Spøkelset på Bragehus (Spöket på Bragehus)
  • 1936 – Stakkars millionærer (Stackars miljonärer)
  • 1936 – Ä' vi gifta?
  • 1937 – En sjöman går iland
  • 1937 – Adolf Armstarke
  • 1938 – Adolf klarar skivan
  • 1938 – Bara en trumpetare
  • 1938 – På kryss med Albertina
  • 1939 – Adolf i eld och lågor
  • 1939 – Oss baroner emellan
  • 1940 – Karl för sin hatt
  • 1940 – Swing it, magistern!
  • 1941 – Dunungen
  • 1942 – En sjöman i frack
  • 1944 – Hemsöborna
  • 1944 – Rennestensunger (Rännstensungar)
  • 1946 – Djurgårdskvällar
  • 1946 – Bröllopet på Solö
  • 1946 – Ebberöds bank
  • 1948 – Marknadsafton
  • 1948 – Lars Hård
  • 1948 – Främmande hamn
  • 1948 – Janne Vängmans bravader
  • 1948 – Robinson i Roslagen
  • 1949 – Janne Vängman på nya äventyr
  • 1949 – Hur tokigt som helst
  • 1950 – Medan staden sover
  • 1950 – Kvartetten som sprängdes
  • 1951 – Livat på luckan
  • 1952 – Janne Vängman i farten
  • 1953 – Kungen av Dalarna
  • 1953 – Dansa min docka
  • 1954 – Gud Fader och tattaren
  • 1954 – Storm över Tjurö
  • 1955 – Finnskogens folk
  • 1955 – Friarannonsen
  • 1955 – Janne Vängman och den stora kometen
  • 1957 – Värmlänningarna
  • 1959 – Bara en kypare
  • 1960 – Nå mørket faller på (När mörkret faller)

Regi i utvalgRediger

  • 1946 - Ebberöds bank
  • 1938 - Adolf klarar skivan

FilmmanusRediger

  • 1946 - Ebberöds bank

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger