Adolf Jahr

Adolf Jahr (døpt John Adolf Reinhold Johansson, født 24. juni 1893 i Sundsvall, död 19. april 1964 i Stockholm) var en svensk skuespiller. Navnet Jahr kommer fra initialene i hans fornavn.

Adolf Jahr
Adolf Jahr & Alice Babs 1940.jpg
Adolf Jahr og Alice Babs i Swing it, magistern! (1940)
Født24. juni 1893[1]Rediger på Wikidata
SundsvallRediger på Wikidata
Død19. apr. 1964[1][2]Rediger på Wikidata (70 år)
Essinge församling[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, filmregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Gravlagt Rimbo kyrka[3]Rediger på Wikidata

BiografiRediger

Jahr ble født i Sundsvall som sønn av byggmester Fredrik Reinhold Johansson, men vokste opp i Nälden utenfor Östersund. I 1910-årene flyttet familien til Östersund, og Jahr begynte å opptre der i amatørteatersammenheng. Han fikk senere sin skolegang blant annet ved Lindesbergs samrealskola og Örebro högre allmänna läroverk. I årene 1919–1920 opptrådte Jahr på Hjortens varieté i Trondheim. Etter en tid i Finland kom han til Stora Teatern i Göteborg i 1923, hvor han spilte Edvin i Csardasfurstinnan. I årene 1924–1926 hadde Jahr engasjement ved Hipp i Malmö, 1926–1927 ved Södra Teatern, 1927–1929 igjen på Hipp og deretter på Odeonteatern 1931–1932 og ved Oscarsteatern 1932–1935. Som operettekunstner spilte han både komiske og sjarmerende roller som Danilo i Glada änkan.

Jahr spilte inn filmer med Edvard Persson allerede i 1920-årene, men filmkarrieren skjøt virkelig fart etter 1935 med en hel rekke sjarmørroller og som svigermors drøm i ulike komedier. Gjennombruddet kom med rollen som Pettersson i filmen Pettersson & Bendel (1933). Fornavnet Adolf ble ofte inkludert i rollenavnene i filmer, slik som i Adolf Armstarke, som hadde premiere i 1937. Han spilte også læreren som Alice Babs sang for i Swing it, magistern! fra 1940.

Jahr var visesanger fra begynnelsen, og sang var noe han aldri forsømte. Kjente er sanger som «Det borde vara förbjudet med så vackra ögon» fra Adolf klarar skivan (1938), «Blonda John» og «Uti i Rio, Rio de Janeiro», begge fra På kryss med Albertina (1938).

Etter krigen begynte han å gjøre karakterroller i filmer som Ådalens poesi, Främmande hamn, Janne Vängmans bravader, Medan staden sover, Storm över Tjurö med flere.

Han ble gift i 1937–1943 med danseren Margit Tirkkonen (1914–1988). Adolf Jahr er gravlagt på Rimbo kirkegård.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1927 – På kryss med Blixten
  • 1932 – Sten Stensson Stéen från Eslöv på nya äventyr
  • 1932 – Svärmor kommer
  • 1933 – Pettersson & Bendel
  • 1933 – En natt på Smygeholm
  • 1934 – En bröllopsnatt på Stjärnehov
  • 1934 – Fasters millioner
  • 1934 – Falska Greta
  • 1935 – Kanske en gentleman
  • 1936 – Samvetsömma Adolf
  • 1936 – Spøkelset på Bragehus (Spöket på Bragehus)
  • 1936 – Stakkars millionærer (Stackars miljonärer)
  • 1936 – Ä' vi gifta?
  • 1937 – En sjöman går iland
  • 1937 – Adolf Armstarke
  • 1938 – Adolf klarar skivan
  • 1938 – Bara en trumpetare
  • 1938 – På kryss med Albertina
  • 1939 – Adolf i eld och lågor
  • 1939 – Oss baroner emellan
  • 1940 – Karl för sin hatt
  • 1940 – Swing it, magistern!
  • 1941 – Dunungen
  • 1942 – En sjöman i frack
  • 1944 – Hemsöborna
  • 1944 – Rennestensunger (Rännstensungar)
  • 1946 – Djurgårdskvällar
  • 1946 – Bröllopet på Solö
  • 1946 – Ebberöds bank
  • 1948 – Marknadsafton
  • 1948 – Lars Hård
  • 1948 – Främmande hamn
  • 1948 – Janne Vängmans bravader
  • 1948 – Robinson i Roslagen
  • 1949 – Janne Vängman på nya äventyr
  • 1949 – Hur tokigt som helst
  • 1950 – Medan staden sover
  • 1950 – Kvartetten som sprängdes
  • 1951 – Livat på luckan
  • 1952 – Janne Vängman i farten
  • 1953 – Kungen av Dalarna
  • 1953 – Dansa min docka
  • 1954 – Gud Fader och tattaren
  • 1954 – Storm över Tjurö
  • 1955 – Finnskogens folk
  • 1955 – Friarannonsen
  • 1955 – Janne Vängman och den stora kometen
  • 1957 – Värmlänningarna
  • 1959 – Bara en kypare
  • 1960 – Når mørket faller på (När mörkret faller)

Regi i utvalgRediger

  • 1927 - Kvick som Blixten
  • 1938 - Adolf klarar skivan
  • 1946 - Ebberöds bank

FilmmanusRediger

  • 1925 – Miljonär för en dag
  • 1927 – Kvick som Blixten
  • 1946 - Ebberöds bank

DiskografiRediger

  • 1928 - Redvitt Band / Adolf Jahr - «Minnen Från Hawaii» / «Där Näckrosen Blommar» ‎(Shellac, 10")
  • 1928 - Edvard Persson, Adolf Jahr / Edvard Persson - «Motboken» / «Bacchusvisan» ‎(Shellac, 10")
  • 1929 - Edvard Persson & Adolf Jahr / Edvard Persson - «En Orolig Natt» / «O, Vilken Natt» ‎(Shellac, 10")
  • 1929 - «När Lindarna Blomma» / «Där Näckrosen Blommar» ‎(Shellac, 10")
  • 1930 - Edvard Persson & Adolf Jahr - «Avrustningsnumret» ‎(Shellac, 10")
  • 1932 - Georg Sandors Dansorkester, Elsa Wallin, Adolf Jahr - «En Stackars Jonny I Röd Kravatt» / «My Golden Baby» (Shellac, 10")
  • 1934 - Tutta Rolf & Adolf Jahr / Tutta Rolf - «Himlastegen» / «Det Blir Sommar Och Sol, När Du Kommer Till Mig» ‎(Shellac, 10")
  • 1937 - «När En Sjöman Går I Land» / «Varför Har En Sjöman En Flicka På Varje Hand» ‎(Shellac, 10")
  • 1937 - «Too-dle-oo» / «Får Jag Fråga Om Fröken Carlsson Dansar Rumba?» ‎(Shellac, 10")
  • 1938 - «Det Borde Vara Förbjudet Med Så Vackra Ögon» / «Hon Är Hans Stora, Stora Kärlek» ‎(Shellac, 10")
  • 1938 - «Sjung, Sjung, Sjung, Svenska Folk» / «Gamle Kamrat» ‎(Shellac, 10")
  • 1938 - «Blonda John» / «Kära Hjärtanes Amanda» ‎(Shellac, 10")
  • 1938 - «Motvind Igår Är Medvind Idag (Hej Dunkom)» / «Uti Rio De Janeiro» ‎(Shellac, 10")

ReferanserRediger

  1. ^ a b c Svenskt biografiskt lexikon, «J Adolf R Jahr», Svenskt biografiskt lexikon 12027[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Find a Grave 219995640, besøkt 27. januar 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger