Afrikansk nakenhund

(Omdirigert fra «Abyssinsk sandterrier»)

Afrikansk nakenhund kalles også abyssinsk sandterrier og er en mellomstor terrierlignende hund som primært har vært brukt som jakthundrotter og andre små skadedyr, men den lever helst som pariahhund og er ikke nødvendigvis en terrier. Rasen anerkjennes ikke av noen stambokregistere.

Afrikansk nakenhund
Abyssinsk sandterrier
HundetypeTerrier, pariahhund, nakenhund
OpprinnelseAfrika
EgenskaperJakthund, vakthund
Livsløp10-12
StørrelseMiddels (9,5-17,5 kg)
Passer forMeget erfarne
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Opprinnelse og alder rediger

Intet er kjent omkring denne hundens opphav, annet enn at navnet peker mot en opprinnelse fra Etiopia eller strøk som tidligere lå under det abissiske riket vi i dag kjenner som Etiopia. Noen har hevdet at den kan være en slektning av chinese crested, men dette er høyst uvisst. Kan hende er den også en nær slektning av den nå antatt utdødde egyptisk nakenhunden, som av noen også ble kalt nubisk nakenhund og hårløs pyramidehund. Kanskje er det til og med snakke om at de er varianter av samme type.

Utseende, anatomi og fysikk rediger

Afrikansk nakenhund kan minne om en blanding mellom chinese crested og små peruvianske nakenhunder, men dette er kun en visuell betraktning. Den skal finnes i en rekke fargevarianter, både uten og med behåring (trolig i forholdet 2:1).

Bruksområde rediger

Afrikansk nakenhund brukes i sitt naturlige habitat som jakthund på rotter og andre små skadedyr. Trolig er den også en habil vakthund og familiehund, men svært lite er kjent om dens brukshundegenskaper.

Lynne og væremåte rediger

Intet kjent, men den sies å være svært primitiv.

Annet rediger

Noen hevder at såkalte nakenhunder har en generelt høyere kroppstemperatur enn andre hunderaser (opp mot 40°C sier noen), men dette medfører ikke riktighet. Det korrekte er at kroppstemperaturen er som for hunder flest, altså omkring 38 °C.

Alle nakenhunder har et gen som gjør at de ofte mangler noen tenner. Nakenhunder som er lyse i huden blir fort solbrendte i sterk sol og trenger beskyttelse, enten i form av bekledning eller solkrem med høy solfaktor. Mørke nakehunder tåler imidlertid nesten like mye sol som hunder med behåring.

For solkremer bør man rådføre seg med en veterinær før man velger merke og type, eventuelt med andre som har erfaring på området. Nakenhunder kan (og bør) bades fra tid til annen, men ikke for ofte og en bør bruke en svært mild shampoo som ikke har tilsetninger av parfyme, primært en shampoo beregnet for hunder.

Det skal også påpekes at såkalte nakenhunder ikke er spesielt allergivennlige, slik mange tror. Se artikkel om hundeallergi for flere detaljer om hvorfor.