Abel Gance

Abel Gance (født 25. oktober 1889, død 10. november 1981) var en fransk filmregissør, -teoretiker, manusforfatter, produsent og skuespiller. Han var en tidlig pioner innen filmmediet og gjorde betydelige bidrag til dets tekniske utvikling, spesielt innen montasje, men også en rekke innovasjoner som bruk av brede billedformat, ekstreme nærbilder og bevegelig kamera.[9]

Abel Gance
GANCE Abel-24x30b-.jpg
FødtAbel Eugène Alexandre Perthon
25. oktober 1889[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
18. arrondissement[5][6]Rediger på Wikidata
Død10. november 1981[1][2][3][6] (92 år)
16. arrondissement[7][8]Rediger på Wikidata
Ektefelle Sylvie Gance (19331978)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée FrancaisRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmskuespiller, filmregissør, filmprodusent, filmklipperRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser BAFTA Academy Fellowship Award (1981)Rediger på Wikidata

Han arbeidet fra rundt 1910 til begynnelsen av 1970-tallet, men huskes spesielt for de tre stumfilmene J'accuse (1919), La Roue (1923), og det monumentale eposet Napoléon (1927).

Gance døde i 1981, og er gravlagt ved Cimetière d´Auteuil i Paris.

Filmografi i utvalgRediger

  • 1917 : Mater dolorosa
  • 1919 : J'accuse
  • 1923 : La roue
  • 1927 : Napoleon
  • 1931 : Verdens Undergang
  • 1935 : Lucrecia Borgia
  • 1936 : Pikejegeren
  • 1937 : Beethoven - et liv i storm
  • 1938 : Jeg anklager
  • 1936 : Louise
  • 1936 : Det tapte paradis
  • 1941 : Den blinde Venus
  • 1954 : Den hemmelighetsfulle borgen
  • 1960 : Austerlitz

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Abel-Gance, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119451352, besøkt 13. oktober 2015
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  4. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 21198
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014
  6. ^ a b Archives de Paris
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014
  8. ^ fichier des personnes décédées
  9. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenkerRediger