A.S. Byatt

britisk skribent

Antonia Susan Duffy, kjent som A.S. Byatt, (født 24. august 1936 i Sheffield) er en britisk forfatter og poet.

A.S. Byatt
AS Byatt Portrait.jpg
FødtAntonia Susan Drabble
24. august 1936[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (84 år)
SheffieldRediger på Wikidata
Søsken Margaret DrabbleRediger på Wikidata
Utdannet ved Somerville College, Bryn Mawr College, Newnham College[5], Sheffield High School for GirlsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, romanforfatter, lyriker, litteraturkritiker, universitetslærerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
SpråkEngelsk[6]
Medlem av American Academy of Arts and Sciences, Royal Society of LiteratureRediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Kommandørdame av Order of the British Empire, James Tait Black Memorial Prize[7], Erasmusprisen (2016)[8], Bookerprisen (1990)[9], O.-Henry-prisen (2003), Honorary Fellow of the British Academy, Fellow of the Royal Society of Literature, honorary doctor of Leiden University (2010)[10]Rediger på Wikidata
Debuterte1964
Aktive år1964
Nettstedhttp://asbyatt.com/
IMDbIMDb

Byatt ble tildelt Bookerprisen[11] i 1990 for Besettelse, og i 2008 kåret The Times henne til en av de 50 viktigste, britiske forfattere etter 1945.[12]. En rekke av hennes bøker er utgitt på norsk, blant annet Besettelse (1990) og Barnas Bok (2009).

Hun ble i 1999 utnevnt til kommandørdame (DBE) av Order of the British Empire, ble dermed adlet og fikk rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn.

BibliografiRediger

Originaltittel Publ Norsk tittel Publ
The Shadow of the Sun 1964
Degrees of Freedom: The Early Novels of Iris Murdoch 1965
The Game 1967
Wordsworth and Coleridge in Their Time 1970
Iris Murdoch: A Critical Study 1976
The Virgin in the Garden 1978 Jomfruen i hagen 2004
Still Life 1985 Stilleben 2004
Sugar and Other Stories 1987
Unruly Times: Wordsworth and Coleridge 1989
George Eliot: Selected Essays, Poems and Other Writings (red.) 1990
Possession: A Romance 1990 Besettelse: en romantisk fortelling 1997
Passions of the Mind: Selected Writings 1991
Angels & Insects, 1992 Engler og insekter 1998
The Matisse Stories 1993 Matisse-historier 1999
The Djinn in the Nightingale's Eye 1994
Imagining Characters: Six Conversations about Women Writers (sammen med Ignes Sodre) 1995
New Writing Volume 4 (red.) 1995
Babel Tower 1997 Babels tårn 2005
New Writing Volume 6 (red.) 1997
Elementals: Stories of Fire and Ice 1998
Oxford Book of English Short Stories (red.) 1998
On Histories and Stories: Selected Essays 2000
The Biographer's Tale 2000 Biografens beretning 2002
Portraits in Fiction 2001
The Bird Hand Book 2001
A Whistling Woman 2002 En plystrende kvinne 2006
Little Black Book of Stories 2003
The Children's Book 2009 Barnas bok 2011
Ragnarok: The End of the Gods 2011 Ragnarok: gudenes død 2012

ReferanserRediger

  1. ^ AlKindi, oppført som Antonia Susan Byatt, General Diamond Catalogue ID 99787
  2. ^ Vegetti Catalog of Fantastic Literature, Vegetti Catalog of Fantastic Literature NILF ID 10746
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som A. S. (Antonia Susan) Byatt, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id byatt-a-s-antonia-susan, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ NooSFere, oppført som A. S. BYATT, NooSFere author ID -44017, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ The Feminist Companion to Literature in English, side(r) 166
  6. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12027568j; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12027568j.
  7. ^ www.ed.ac.uk, besøkt 6. mars 2016
  8. ^ www.erasmusprijs.org, utgitt 17. januar 2016, besøkt 17. januar 2016
  9. ^ thebookerprizes.com, besøkt 11. mai 2020
  10. ^ www.universiteitleiden.nl
  11. ^ themanbookerprize.com
  12. ^ The 50 greatest British writers since 1945

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.