Åpne hovedmenyen

Ólafur Jóhann Sigurðsson

Ólafur Jóhann Sigurðsson
Født26. september 1918[1]
Død30. juli 1988[1] (69 år)
Reykjavík
Beskjeftigelse Forfatter, skribent
Nasjonalitet Island
Utmerkelser Nordisk råds litteraturpris (1976)

Ólafur Jóhann Sigurðsson (født 26. september 1918, død 30. juli 1988) var en islandsk forfatter.

Sigurðsson var en av de tidlige sosialrealistene i islandsk diktning med sine tidlige skildringer av bygdeliv på Island i første halvdel av det 21. århundre. Hans senere verker er holdt i en mer episk, lyrisk stil. I 1976 ble han tildelt Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingene Að laufferjum og Að brunnum.

Ólafur Jóhann Sigurðsson er far til den islandske forretningsmannen og forfatteren Ólafur Jóhann Ólafsson.

BibliografiRediger

  • 1934 Við Álftavatn
  • 1935 Um sumarkvöld
  • 1936 Skuggarnir af bænum, roman
  • 1940 Liggur vegurinn þangað ?
  • 1940 Kvistir í altarinu
  • 1944 Fjallið og draumurinn
  • 1945 Teningar í tafli
  • 1947 Speglar og fiðrildi
  • 1947 Litbrigði jarðarinnar / Norsk oversettelse ved Kjell Risvik: Jordens fargespill (1979)
  • 1951 Vorköld jörð
  • 1952 Nokkrar vísur um veðrið og fleira
  • 1955 Gangvirkið
  • 1955 Á vegamótum
  • 1959 Ljósir dagar
  • 1965 Leynt og ljóst
  • 1965 Bréf séra Böðvars
  • 1972 Seint á ferð
  • 1972 Að laufferjum
  • 1972 Hreiðrið / Norsk oversettelse ved Astrid Kjetså: Reiret (1976)
  • 1974 Að brunnum
  • 1976 Að laufferjum og brunnum
  • 1977 Seiður og hélog
  • 1978 Virki og vötn
  • 1979 Í gestanauð : sögur 1940-1945
  • 1979 Margs er að gæta : sögur 1945-1962
  • 1983 Drekar og smáfuglar. Úr fórum blaðamanns
  • 1988 Að lokum. Kvæði.
  • 1993 Sagnaúrval 1939-1965
  • 1995 Kvæði

På norsk er også utgitt Ved brunnane : Dikt i utval (1976), gjendikting ved Knut Ødegård.

ReferanserRediger