Ólafur Jóhann Sigurðsson

Ólafur Jóhann Sigurðsson (født 26. september 1918, død 30. juli 1988) var en islandsk forfatter.

Ólafur Jóhann Sigurðsson
Født26. september 1918[1]Rediger på Wikidata
Død30. juli 1988[1]Rediger på Wikidata (69 år)
ReykjavíkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, skribent[2], lyriker[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata
Utmerkelser Nordisk råds litteraturpris (1976)Rediger på Wikidata

Ólafur var en av de tidlige sosialrealistene i islandsk diktning med sine tidlige skildringer av bygdeliv på Island i første halvdel av det 21. århundre. Hans senere verker er holdt i en mer episk, lyrisk stil. I 1976 ble han tildelt Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingene Að laufferjum og Að brunnum.

Ólafur Jóhann Sigurðsson er far til den islandske forretningsmannen og forfatteren Ólafur Jóhann Ólafsson.

BibliografiRediger

  • 1934 Við Álftavatn
  • 1935 Um sumarkvöld
  • 1936 Skuggarnir af bænum, roman
  • 1940 Liggur vegurinn þangað ?
  • 1940 Kvistir í altarinu
  • 1944 Fjallið og draumurinn
  • 1945 Teningar í tafli
  • 1947 Speglar og fiðrildi
  • 1947 Litbrigði jarðarinnar / Norsk oversettelse ved Kjell Risvik: Jordens fargespill (1979)
  • 1951 Vorköld jörð
  • 1952 Nokkrar vísur um veðrið og fleira
  • 1955 Gangvirkið
  • 1955 Á vegamótum
  • 1959 Ljósir dagar
  • 1965 Leynt og ljóst
  • 1965 Bréf séra Böðvars
  • 1972 Seint á ferð
  • 1972 Að laufferjum
  • 1972 Hreiðrið / Norsk oversettelse ved Astrid Kjetså: Reiret (1976)
  • 1974 Að brunnum
  • 1976 Að laufferjum og brunnum
  • 1977 Seiður og hélog
  • 1978 Virki og vötn
  • 1979 Í gestanauð : sögur 1940-1945
  • 1979 Margs er að gæta : sögur 1945-1962
  • 1983 Drekar og smáfuglar. Úr fórum blaðamanns
  • 1988 Að lokum. Kvæði.
  • 1993 Sagnaúrval 1939-1965
  • 1995 Kvæði

På norsk er også utgitt Ved brunnane : Dikt i utval (1976), gjendikting ved Knut Ødegård.

ReferanserRediger

  1. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id sigurdsson-olafur-johann
  2. ^ a b The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 105930, besøkt 1. april 2021



Forrige mottaker:
Hannu Salama
Vinner av Nordisk råds litteraturpris
Neste mottaker:
Bo Carpelan