Éric-Emmanuel Schmitt

Éric-Emmanuel Schmitt
EE-Schmitt1.jpg
Født28. mars 1960[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (60 år)
Sainte-Foy-lès-LyonRediger på Wikidata
Utdannet ved École normale supérieureRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Nicolas GrimaldiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, dramatiker
Nasjonalitet Frankrike, BelgiaRediger på Wikidata
MorsmålFransk
SpråkFransk
Medlem av Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique (2012–), Académie GoncourtRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør av Kroneordenen, ridder av Québecs nasjonalorden[5], honorary doctor of the University of Sherbrooke, Concours général, ridder av Ordre des Arts et des LettresRediger på Wikidata
Debuterte1991
Aktive år1991

Eric-Emmanuel Schmitt (født 28. mars 1960) er en belgisk, franskspråklig forfatter. Han skriver drama og romaner. Hans skuespill har blitt oppført i over femti land.

Schmitt lar i mange av stykkene og romanene sine kjente, historiske personer opptre: Sigmund Freud i Le Visiteur, Diderot i Le Libertin, Pontius Pilatus, Jesus og Judas Iskariot i Evangeliet ifølge Pilatus og Adolf Hitler i Adolf H's to liv. Videre er religion et tilbakevendende tema – ofte slik at to personer fra ulike religioner stilles overfor hverandre: islam og jødedommen i Herr Ibrahim og Koranens blomster, jødedommen og kristendommen i Noas barn og i Milarepa buddhismen.

Et gjennomgangsmotiv hos Schmitt er barnet som adopteres og søker seg fram til en ny far (Herr Ibrahim og Koranens blomster, Oscar og den rosa damen og Noas barn). Flere kritikere har pekt på at det er forfatteren som inkarneres i det søkende barnet.

Enigmavariasjonene ble spilt på Oslo Nye Teater i 2001 og Til døden skiller oss adNationaltheatret i 2006.

BibliografiRediger

SkuespillRediger

  • La Nuit de Valognes (1991)
  • Le Visiteur (1993)
  • Golden Joe (1995)
  • Variations énigmatiques (1996) ISBN 2-226-08461-4. Norsk oversettelse 2003: Enigmavariasjoner. ISBN 82-7328-076-4
  • Le Libertin (1997)
  • Milarepa (1997)
  • Frédérick ou le boulevard du crime (1998)
  • Hôtel des deux mondes (1999)
  • Petits crimes conjugaux (2003). Norsk oversettelse 2006: Til døden skiller os ad

EnaktereRediger

  • L'École du diable(1996)
  • Le Bâillon
  • Mille et un jours (2000)

RomanerRediger

EssayRediger

  • Diderot ou la philosophie de la séduction (1997)
  • Ma vie avec Mozart (2005). Norsk oversettelse 2005: Mitt liv med Mozart. ISBN 82-7900-227-8

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 17. okt. 2015, 118046780
  2. ^ Roglo, p=eric+emmanuel;n=schmitt, Éric-Emmanuel Schmitt
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Eric-Emmanuel Schmitt, schmitt-eric-emmanuel
  4. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Eric-Emmanuel Schmitt, 00000025102
  5. ^ http://www.ordre-national.gouv.qc.ca/membres/membre.asp?id=3503

Eksterne lenkerRediger