Varmintrifle

Betegnelse på småkalibrede jakt- og sportsvåpen med egenskaper for å fremme presisjonen som tykk pipe og stort kikkertsikte

En varmintrifle er en amerikansk betegnelse som ofte er brukt om småkalibrede jaktrifler med ekstra god presisjon bygget for jakt på skadedyr. Begrepet blir også brukt om sportsrifler med lignende presisjonsfremmende egenskaper som tykk pipe og stort kikkertsikte.

En Ruger No. 1 i .223 Remington konfigurert som en typisk «varmintrifle» med tykk pipe, tofot, kikkertsikte og klikktabell.
Klikktabell teipet på rifleskjefte.

Varmintrifler blir ansett å fylle et hulrom mellom kraftige storviltrifler (til f.eks. rein og elg) og lette, mindre kraftige salongvåpen.

Varmintpatroner rediger

Det brukes ofte flattskytende patroner som for eksempel .223 Remington, men varmint-begrepet brukes også om salongrifler i f.eks. .22 LR med tykk pipe. Andre eksempler på populære finkalibrede varmint-patroner er .22 Magnum og .17 HMR. Andre eksempler på mellomkalibrede varmint-patroner er .17 Remington og .204 Ruger, mens andre eksempler på grovkalibrede varmint-patroner er .243 Winchester, 6 mm Remington og .25-06 Remington.[1]

Referanser rediger

  1. ^ Hornady, J.W. Hornady Handbook of Cartridge Reloading (1967) Hornady Manufacturing Company