Underetasje

lav etasje i bygning

I Norge regnes en underetasje i byggteknisk forskrift[1] som en etasje i et bolighus eller annen bygning som har utgang til terreng over bakken fra minst en av fasadene.[2] Det er terrenget rundt bygningen som avgjør om en etasje defineres som kjeller:[3]

  • Kjeller: Etasjen regnes som kjeller dersom himlingen (undersiden av taket) inne i etasjen i gjennomsnitt er inntil 0.75 meter over terrenget rundt bygningen.
  • Underetasje: Etasjen regnes som underetasje dersom himlingen inne i etasjen i gjennomsnitt er inntil mellom 0.75 og 1.5 meter over terrenget rundt bygningen.
Underetasje med utstilling i Sagrada Família
Underetasje med kafe i Brisabane

En enkel tommelfingerregel er at en underetasje skiller seg fra en kjelleretasje ved at en kjeller har alle utgangene sine fra under bakkenivå.[4]

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ § 6-1. Etasjeantall - Direktoratet for byggkvalitet
  2. ^ underetasje - Det Norske Akademis ordbok
  3. ^ Ofte stilte spørsmål om faktaark | Stavanger kommune
  4. ^ Vanlige spørsmål om Folke- og boligtellingen "En etasje regnes som kjeller dersom mindre enn 0,75 meter av etasjen ligger over planert gjennomsnittsnivå rundt bygningen. For å regnes som underetasje skal 0,75 til 1,5 meter av etasjen ligge over bakkenivå. En grei huskeregel for å skille underetasje fra kjeller er at dersom det er plass nok til en inngangsdør på bakkenivå i etasjen, er det en underetasje. Dersom du må ned en trapp for å komme til døren, er det en kjeller."