Tassili n’Ajjer

fjellkjede i Algerie
(Omdirigert fra «Tassili n'Ajjer»)

Tassili n'Ajjer er en fjellkjede i Saharaørkenen, sydøst i Algerie. Navnet er berbisk og betyr Tassili-platået. Store deler av fjellkjeden, blant annet sypressene og bergkunstområdene er vernet som nasjonalpark, biosfærereservat og verdensarvområde.

Tassili n'Ajjer
   UNESCOs verdensarv   
Landsat-bilde av Tassili n'Ajjer
LandAlgeries flagg Algerie
Innskrevet1982
Kriterium I, III, VII, VIII
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 179

Fjellkjeden strekker seg ca. 500 km fra 26°20′N 5°00′Ø øst-sørøstover til 24°00′N 10°00′Ø. Det høyeste punktet er Adrar Afao, 2158 moh (25°10′N 8°11′Ø). Den nærmeste byen er Djanet, ca. 10 km sydvest for fjellene.

Fjellene består i hovedsak av sandstein, og erosjon har ført til at området i dag har nærmere 300 naturlige steinbuer, og flere andre iøynefallende landskapsformer, blant annet «steinskoger».

Økologi rediger

På grunn av høyden, og sandsteinens evne til å magasinere vann, er vegetasjonen i Tassili n'Ajjer rikere enn i den omkringliggende ørkenen. Truede, endemiske arter som Cupressus dupreziana (Saharasypress) og Myrtus nivellei (Saharamyrte) finnes i den høyereliggende østlige halvdelen av fjellene.

Forhistorisk kunst rediger

 
Bergkunst fra Tassili n'Ajjer

Området er også kjent for sin forhistoriske bergkunst, og andre arkeologiske lokaliteter, som skriver seg fra neolittisk tid, da klimaet var langt gunstigere – mer av en savanne enn en ørken. Bergkunsten viser kvegflokker, store ville dyr som krokodiller, og menneskelig aktivitet som jakt og dans. Bergkunsten har stilistiske fellestrekk med før-ngunisk kunst fra det sørlige Afrika.

Parken ligger nær bergkunstområdet Tadrart Acacus i Libya, som også er et verdensarvområde.

Eksterne lenker rediger