Sydjylland er den sydlige del av Nørrejylland[trenger referanse]. Området svarer til det tidligere Ribe Amt, de nordøstlige sognene[note 1] i Sønderjyllands Amt samt den sydlige, vestlige og nordvestlige delen av det tidligere Vejle Amt. Sydjylland forveksles ofte feilaktig med Sønderjylland, fordi navnene ligner hverandre til forveksling. En innbygger i denne delen av Jylland kalles en sydjyde og er som betegnelsen midtjyde (men i motsetning til sønderjyde) ikke en egentlig språklig og kulturell identitet. Befolkningen i Sydjylland er kulturelt og språklig mest beslektet med vestjydene.

Som eksempler på byer i Sydjylland kan man nevne Vejle, Kolding, Fredericia, Sønder Omme, Thyregod, Give, Billund, Grindsted, Vorbasse, Brørup, Vejen, Egtved og Vamdrup. Byer i Varde Kommune og Esbjerg Kommune regnes også som sydjyske, men nevnes oftest som beliggende i Sydvestjylland.

Sammen med de sønderjyske landsdelene kalles den sydlige del av Jylland for Syd- og Sønderjylland. Begge deler ligger i Region Syddanmark. Undertiden brukes betegnelsen "Sydjylland" om såvel Syd- som Sønderjylland i forening (se bl.a. eksemplene i eksterne lenker). "Sønderjylland" dekker derimot utelukkende det meste av det tidligere Sønderjyllands Amt og fra eldre tid også Sydslesvig ned til Ejderen.

Eksterne lenker rediger

Noter rediger

  1. ^ I det nå nedlagte Sønderjyllands Amt, dreier det seg om sognene: Hejls, Taps og Vejstrup. Disse sognene lå nord for den dansk-tyske grense fra 1864-1920 og er derfor ikke sønderjyske.