Subansiri er ei av de største sideelvene til Brahmaputra i nordøst-India. Den starter i det sørøstlige Tibet, i høyfjellene like nordøst for Bhutan. Halve vassdraget ligger i Tibet, med utspring i mer enn 6.000 meters høyde. Elva krysser grensen fra Tibet (Kina) til den indiske delstaten Arunachal Pradesh to steder i om lag 2.500 meters høyde, og renner sørøstover og deretter sørover ut i Brahmaputra på nordbredden like nedenfor byen Dibrugarh i delstaten Assam.

Subansiri
LandKinas flagg Kina
Indias flagg India
Lengde442 km
Nedbørfelt32 640 km²
MunningBrahmaputra
  – Høydemoh.
  – Koord.   26°53′24″N 93°54′47″Ø
VassdragGanges
  – ProgresjonBrahmaputra → Ganges → Indiahavet
Kart
Subansiri
26°53′24″N 93°54′47″Ø

Kamla er den viktigste sideelva til Subansiri. Den kommer fra grensa til Tibet, med utspring like nordøst for fjellet Takpa Shiri (6.655 moh.). Den møter Subansiri 70 km før munningen i Brahmaputra, og fra dette området hvor elvene møtes går det jernbane vestover nedover Brahmaputra.

Øverst er Subansiri og sideelvene ville og delvis periodiske, nederst er vassdraget stilleflytende og meanderisk før utløpet i Brahmaputra. Lengre oppe er vassdraget under utbygging tre steder. Den såkalte Subansiri-demningen, også kalt Kamlademningen, er under bygging oppe i Kamla-elva med 2 000 MW kapasitet og skal stå ferdig i 2014.

Eksterne lenker rediger