Smerinthus cerisyi

sommerfuglart

Smerinthus cerisyi er en sommerfugl som tilhører gruppen svermere (Sphingidae). Den er svært lik den europeiske arten kveldpåfugløye (Smerinthus ocellata), som den erstatter i Nord-Amerika.

Smerinthus cerisyi
Nomenklatur
Smerinthus cerisyi
Kirby, 1837
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektSmerinthus
Økologi
Habitat: parker og hager
Utbredelse: det meste av Nord-Amerika

Utseende rediger

En middelsstor (vingespenn 60 – 85 mm) sommerfugl, kroppen er forholdsvis kort og vingene brede til svermer å være. Hodet er ganske lite med reduserte munndeler, antennene smalt fjærformede. Forvingene er noe flikete. Brystet er svart i midten, grått på sidene, bakkroppen grå. Forvingene er gulbrune, med flere smale, lyse og mørke tverrbånd. Bakvingene er for det meste rosa, nær bakkanten med en stor, rund, svart øyeflekk med en blå ring inne i. Larven er blålig grønn med noen gule skråstriper på sidene, hornet på bakkroppen er grønt og gult.

Levevis rediger

De voksne sommerfuglene har reduserte munndeler og tar ikke næring til seg. Larvene lever på vier og selje (Salix spp.).

Utbredelse rediger

Finnes over det meste av det nordlige USA og Canada, sørover til Arizona og California. Lengst i sør bare i fjellene.

Kilder rediger

  • Milne, L. og Milne, M. (1992) The Audubon Society Field Guide to North American Insects and Spiders. Alfred A. Knopf, New York. ISBN 0-394-50763-0

Eksterne lenker rediger