Slaget ved Öland (1563)

et sjøslag under den nordiske syvårskrigen 11. september 1563

Slaget ved Öland var et sjøslag under den nordiske syvårskrigen mellom alliansen Danmark-Lübeck og Sverige utenfor den østre kysten til Öland 11. september 1563.

Slaget ved Öland (1563)
Konflikt: Den nordiske syvårskrigen
Dato11. september 1563
StedÖlands østre kyst
56°44'45,3379"N 17°11'13,6687"Ø
ResultatUavgjort
Stridende parter
Sveriges flagg SverigeDanmarks flagg Danmark-Norge
Lübeck
Kommandanter og ledere
Jakob Bagge
Knut Haraldsson Soop
Frans Bilde
Peder Skram
Friedrich Knebel
Styrker
18 skip27 skip

Etter den formelle krigserklæringen mellom Sverige og alliansen Danmark-Lübeck gikk den svenske marinestyrken med 18 skip under kommando av Jakob Bagge og Knut Haraldsson Soop ut for å møte den allierte styrken. Den svenske marinestyrken gjorde en landstigning på Gotland, men gikk ut igjen siden en hadde observert den forente marinestyrken som bestod av 27 danske skip med Peder Skram og 6 fra Lübeck under kommando av Friedrich Knebel. Den 11. september kom marineskipene i strid, og kjempet fram til kvelden. Men begge styrkene hadde uten å miste noen skip lidt sånne skader, at den svenske dro seg tilbake til Älvsnabben og den danske til Öresund for reparasjoner. Den danske underadmiralen Frans Bilde hørte til dem som falt.

Erik XIV av Sverige var veldig misfornøyd med Jakob Bagges innsats og truet med å føre admiralen i en fiskekiste til Stockholm for å svare for sine handlinger. Men noen straff ble det ikke.

Kilder rediger

  • Svenska flottans historia, P O Bäckström
  • Berättelser ur svenska historien, Tredje bind, nytt revidert opplag. C. G. Starbäck & P O Bäckström.