Shagya araber er en hest som er en allsidig ride- og kjørehest.

Rasebeskrivelse/historikk rediger

Shagyaaraberen er avlet frem fra fullblodsarabere ved utvalg for å få en større hest med mere masse og kraftigere fundament enn fullblodsaraberen. Rasen har sitt utspring fra det Østerrikske/Ungarske keiserriket, og er stambokført siden 1789.

De første shagya-arabere kom til Norge i 1972, og i den første importen var det 5 drektige hopper, og 1 hingst. Innenfor Norsk Araberhest Forening (NAHF) ble det i 1985 opprettet en egen avdeling for shagyaarabere; NAHF’s Shagyaavdeling. Foreningen har i dag registrert om lag 100 hester. Til sammen finnes det mellom tre og fire tusen shagyaarabere i verden.

Shagyaaraberen skal være vakker og utsøkt med et uttrykksfullt hode, som tydelig viser araberen. Profilen kan være svakt konkav eller rett. Øynene skal være uttrykksfulle og ikke for små. Man ønsker en velformet ridehesthals, velmarkert manke, god, skrå skulder, frie albuer og en muskuløs sterk rygg. Krysset ønskes passe langt og hellende, med god muskelstyrke, og halen høytbærende. Beina skal være korrekte, kraftige og tørre, med godt markerte ledd og velformede høver.

Bruksområde rediger

Shagyaaraberen benyttes i konkurranser i distanse, dressur, feltritt, sprang og kjøring, men er også en trivelig hobby- og familiehest.

Farge rediger

Den dominerende fargen er skimmel, men i Norge har vi også brune, sorte og røde hester. På bakgrunn av at de skimlede hestene har disposisjon for en spesiell hudsykdom, ønsker man i særlig grad å benytte fargede hester i avlen.

Høyde rediger

Mankehøyden ønskes mellom 150 og 165 cm. Mindre shagyaarabere finnes naturligvis, men kårede hingster skal være 154 cm eller høyere i mankehøyde, og med et minimum pipemål på 18 cm.