San Juan del Sur er en by og en kommune i departementet Rivas sørvest i Nicaragua. Kommunen hadde 14 741 innbygere ved folketellinga i 2005.[1] Den ligger ved Stillehavet og er et populært feriemål for badeturister og surfere.

San Juan del Sur
Gate i San Juan del Sur
Solnedgang over Stillehavet i San Juan del Sur

Historie rediger

Spanjolen Andrés Niño var den første europeer som nådde Bahía de San Juan del Sur i 1523 da han forsøkte å finne en sjøvei inn i Nicaraguasjøen. Gullfeberen i California fra 1849 av førte til stor trafikk fra østkysten av USA opp Río San Juan til Nicaraguasjøen og videre over eidet forbi Rivas til San Juan del Sur. Herfra seilte gullgraverne over Stillehavet til San Francisco. Blant de mange som passerte, var den kjente forfatteren Mark Twain.

Økonomi rediger

Opprinnelig var dette en fiskerlandsby, og fremdeles ligger fiskebåtene ute i bukta. Imidlertid har San Juan del Sur utviklet seg til å bli Nicaraguas ledende badested. Stranden i sentrum er flott og det er gde surfemuligheter på strender med kort avstand fra sentrum.

Byen er fortsatt fattig, men befolkningen har begynt å legge om buisnissen og det kommer flere og flere hoteller, barer og andre turistrelaterte bedrifter. Byen er et obligatorisk stopp for ryggsekkturister på vei sørover i Amerika. Det finnes imidlertid også stadig flere middelklasse- og luksushoteller. Byen er også en stadig mer populær havn for cruiseanløp. .

Vennskapsbyer rediger

Referanser rediger

  1. ^ «VIII Censo de Población y IV de Vivienda. Población municipios.» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 23. juli 2011. Besøkt 31. desember 2015.