Sør-Hålogaland bispedømme

bispedømme i Den norske kirke

Sør-Hålogaland bispedømme er et bispedømme i Den norske kirke som omfatter menighetene i Nordland, med Bodø domkirke som bispesete. Det er organisert i 8 prostier, 44 kirkelige fellesråd og 86 sogn, og er fra 2023 ledet av biskop Svein Valle. Bispedømmet ble opprettet i 1952 ved delingen av det tidligere Hålogaland bispedømme.

Kart over prostiene i Sør-Hålogaland bispedømme.
Bodø Domkirke

Historikk rediger

Ved kgl.res. av 29. august 1952, fremmet av Kirke- og undervisningsdepartementet:[1]

 I samsvar med lov av 23. mai 1952 blir det fastsatt at Hålogaland bispedømme skal deles fra 1. oktober 1952, slik at Troms og Finnmark fylker og Svalbard utgjør et bispedømme med navnet Nord-Hålogaland bispedømme og med Tromsø by som bispesete. Nordland fylke skal utgjøre et bispedømme med navnet Sør-Hålogaland bispedømme og med Bodø by som bispesete. Bodø kirke skal være Sør-Hålogaland bispedømmes domkirke og hovedkirke hvor presteordinasjon og i tilfelle bispevigsel blir å utføre. Tromsø kirke skal være domkirke og hovedkirke for Nord-Hålogaland bispedømme. 

Biskoper rediger

Prostier i Sør-Hålogaland bispedømme rediger

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ Forskrift om deling av bispedømme, Nord-Hålogaland og Sør-Hålogaland, lovdata.no
  2. ^ NRK. «Hun blir ny biskop i Sør-Hålogaland». NRK. Besøkt 25. januar 2016. 
  3. ^ NRK. «Ann-Helen er Norges sjette kvinnelige biskop». NRK. Besøkt 25. januar 2016. 
  4. ^ a b Guttormsen, Marius Eriksen (21. september 2023). «Svein Valle bli ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme». NRK. Besøkt 31. oktober 2023. 

Eksterne lenker rediger