Rikspartidag for enhet og styrke

Rikspartidag for enhet og styrke var det tyske nazistpartiet NSDAPs 6. rikspartidag. Partikongressen ble gjennomført som en massemønstring i Nürnberg fra 4. til 10. september 1934. Opprinnelig hadde man ikke noe samlende tema for arrangementet, men det fikk senere betegnelsen «Rikspartidag for enhet og styrke» (Reichsparteitag der Einheit und Stärke). Rikspartidagen ble særlig kjent gjennom Leni Riefenstahl skremmende effektfulle propagandafilm Viljens triumf, der hun dokumenterer arrangementet og medlemmenes hyllest av partiføreren og landets rikskansler Adolf Hitler.

Fra det tyske nazistpartiet NSDAPs rikspartidag (partikongress) i Nürnberg i september 1934: En følelsesladet tale av Adolf Hitler, fører for partiet og rikskansler i det nazistiske Tyskland. Talen blir toppunktet i propgandadokumentaren Viljens triumf. Podiet er dramatisk lyssatt og dekorert med hakekors og tysk ørn.

Program rediger

 
Partimedlemmer i de paramilitære avdelingene SA (Sturmabteilung) og SS (Schutzstaffel) paraderer gjennom Nürnbergs gater under nazistpartiets rikspartidag i 1934. Dokumentarfilmerne kan skimtes bak Hitlers åpne bil til høyre midt i bildet.
 
Partilederen Adolf Hitler, SS-sjefen Heinrich Himmler og SA-sjefen Viktor Lutze hilser «Blodfanen», nazistpartiets seremonielle flagg fra Ølkjellerkuppet i 1923, under rikspartidagen i 1934. Den teatralske massemønstringen foregår på Luitpold-arenaen, en av flere arenaer på det enorme arrangementsområdet.

Tirsdag 4. september: Hilsingsdag rediger

Onsdag 5. september: Åpningsdag rediger

Torsdag 6. september: Dag for Rikets arbeidstjeneste rediger

Fredag 7. september: Dag for de politiske organisasjonene rediger

  • Mønstring av de politiske organisasjonen på Zeppelinfeltet. Talere: Robert Ley; Adolf Hitler.
  • Kongressmøte i Luitpold hallen. Talere: Walter Darré.
  • Møte i den nasjonalsosialistiske foreningen for hjelp til krigsofre i kulturhuset Taler: Hanns Oberlindober.

Lørdag 8. september: Dag for Hitler-ungdommen rediger

Søndag 9. september: Dag for SA og SS rediger

Mandag 10. september: Hærens dag rediger

  • Kongress-møte i Luitpold hallen. Taler: Adolf Hitler.

Film fra Rikspartidagene rediger

Se egen artikkel: Viljens triumf

Filmskaperen Leni Riefenstahl lagde dette året filmen Viljens triumf (Reichsparteitag des Willens). Filmen vant priser under filmfestivalene i Venezia og Paris, og ble vist offentlig i Tyskland helt fram til Det tredje rikes fall i 1945. Filmen kom akkurat på rett tid i tysk mellomkrigstid: Ved å skape et bilde av en sterk leder for et publikum som knyttet Weimar-republikken og Versaillestraktaten til nasjonal ydmykelse, representerte Viljens triumf et ønske om selvrealisering og kamp mot utenlandske krefter som la tøyler på Tyskland.[2]

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger