Reguladetri (fra Regula de tribus, latin «regel om tre (forhold)»[1]) eller treregelen er en regneregel i elementær aritmetikk.[2] Regelen har også blitt kalt den gylne regel, proporsjonsregelen og kjøpmannsnøkkelen.[2] Regelen var kjent i India allerede på 600-tallet etter Kristus.[2]

Når fire størrelser er parvis proporsjonale og tre av størrelsene er kjent brukes reguladetri til å finne den fjerde ukjente størrelsen.

Bruk rediger

Reguladetri er en vanlig prosedyre i matematikken. Hvis vi har en proporsjon hvor   forholder seg til   som den ukjente   til  , og ønsker å finne den ukjente   begynner vi med ligningen:

 

med reguladetri kommer vi frem til ligningen

 

For eksempel hvis vi ønsker å vite hvor langt en bil kjører på 7 timer hvis vi vet at farten er konstant og at den har kjørt 90 kilometer på de siste 3 timene så har vi to like proporsjoner. Når vi konverterer problemet i teksten til en ligning får vi:

 

Reguladetri gir ligningen:

 

og vi finner hvor langt bilen kjører på 7 timer:

 

Også enkle ligninger som dette:

 

kan løses med reguladetri fordi den manglende   i ligningen er lik 1:

 

Referanser rediger

  1. ^ «reguladetri». Bokmåls- og Nynorskordboka på nett (norsk). Universitetet i Oslo i samarbeid med Språkrådet. Besøkt 19. august 2014. 
  2. ^ a b c Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon. Oslo: Kunnskapsforl. 1998. s. 391. ISBN 8257306886. «oppslagsordet reguladetri»