Rammeløs møbelkonstruksjon

Innen møbelsnekring er en rammeløs konstruksjon en metode hvor selve flatpanelene på et møbelets stamme utgjør funksjonen som en bærende ramme, i stedet for å bygge en separat ramme. Flatpanenene brukt i slike konstruksjoner er vanligvis industrielt bearbeidet trevirke som sponplater, kryssfiner eller halvharde fiberplater i stedet for konvensjonell trelast. Rammeløs konstruksjon kan være et moderne alternativ til tradisjonell møbelkonstruksjon med ramme og panel.

En rammeløs skapmodul (skapstamme).

Rammeløse møbler ble populære i Europa under den rakse oppbyggnigen etter 2. verdenskrig, og også derifra stammer 32 mm-systemet som ofte brukes i rammeløse konstuksjoner. Dette er svært vanlig i dag i reoler, skap og skuffer, eksempelvis til kjøkkenmøbler, garderobeskap, bokhyller, med mer. 32 mm-systemet brukes ofte også for installasjon av hengsler til dører, ekspansjonsbeslag til skuffer og uttrekkbare hyller, og for hyllebærere til hyller i reoler.

Rammeløse møbler kan lages og lages vanligvis uten frontramme, hvilket gir en større brukbar åpning på møbelets fremside.[1] Platene som brukes er ofte sponplater dekket med et dekorativt høytrykkslaminat på flatene og med dekorative plastlister langs sidene. Rammeløs møbelkonstruksjon er vanlig på flatpakkede møbler.

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ «Framed vs. Frameless Cabinets». Arkivert fra originalen 29. april 2018. Besøkt 28. april 2018.