Oude Maas

elv i Nederland

Oude Maas («Gamle Maas») er en rundt 30 kilometer lang tidevannselv i Rhinen-Maasdeltaet i Zuid-Holland i Nederland.

Oude Maas
Oude Maas
LandNederlands flagg Nederland
ProvinsZuid-Holland
Lengde30 km
StartBeneden-Merwede ved Dordrecht
  – Koord.   51°49′11″N 4°39′54″Ø
MunningHet Scheur ved Vlaardingen / Nieuwe Maas
  – Koord.   51°53′24″N 4°19′14″Ø
MunningsarmerDordtsche Kil, Spui
VassdragRhinen
  – ProgresjonScheurNieuwe WaterwegNordsjøen
Kart
Oude Maas
51°50′00″N 4°28′30″Ø

Elven starter ved byen Dordrecht der elven Noord bryter ut fra elven Beneden-Merwede. Øyen IJsselmonde danner den nordlige bredden til Oude Maas, og øyen Dordrecht ligger sør for den inntil elven Dordtsche Kil bryter av mot sør, da blir øyen Hoeksche Waard den sørlige bredden.

Ved Oud-Beijerland bryter også elven Spui av mot sør. Etter dette danner øyen Voorne-Putten den sørvestlige bredden. Oude Maas fortsetter mellom Spijkenisse og Hoogvliet og munner ut sammen med Nieuwe Maas i Het Scheur ved byen Vlaardingen. Videre renner den gjennom kanalen Nieuwe Waterweg ut i Nordsjøen.

Oude Maas var tidligere munningen til Maas, men etter at Bergsche Maas ble gravd ut kommer det meste av vannet fra Rhinen, og elven regnes ikke lengre som en del av Maasvassdraget, men er et viktig estuar i Rhinen. Området Oude Maas renner gjennom er et populært rekreasjonsområde.

Hvordan krysse elven? rediger

Siden elven befinner seg i et av Nederlands mest tett befolkede og bebygde områder har det opp igjennom årene blitt bygget flere tuneller under den og broer over den, både for offentlig transport, fotgjengere, syklister og veitransport.

Fra øst mot Nordsjøen:

  • Drechttunnelen forbinder øyen Dordrecht og IJsselmonde, den er en del av riksvei A16. Lokal trafikk bruker bybroen som ligger mellom Dordrecht og Zwijndrecht. Den var en del av riksveien i årene 1940–1977. Syklister og fotgjengere kan også bruke vannbussen mellom disse to stedene. Videre krysser to jernbanebroer Oude Maas, hver av dem med to spor.
  • Vest for Zwijndrecht ligger en av tunnelene på høyhastighetslinjen mellom Amsterdam (Schiphol) og Antwerpen (Belgia).
  • Zwijndrecht (Groote Lindt) og Puttershoek er forbundet med en sykkel- og fotgjengersferge som har vært i trafikk siden 1439.
  • Trafikken via riksvei A29 går gjennom Heinenoordtunnelen. Den har to rør for motorveien og to borede tunneler for syklister og fotgjengere.
  • Oud-Beijerland og Rhoon er forbundet med en ferge for fotgjengere og syklister, og i turistsesongen kan Oud-Beijerland også nås med vannbussen.
  • Mellom kjernene Hoogvliet og Spijkenisse ligger Spijkenissebroen og en metrotunnel for linjene C og D.
  • Riksvei A15 passerer under Oude Maas via Botlektunnelen. Ved Botlektunnelen ligger Botlekbroen, en veibro for langsom trafikk, havnejernbanen og transport av farlig gods og dessuten også en jernbanetunnel. Her ligger dessuten en servicetunnel for rør som transporterer flytende gods.

Natura 2000 rediger

Et 399 ha stort område er markert som Natura 2000-område. Det befinner seg i kommunene Albrandswaard, Barendrecht, Binnenmaas, Oud-Beijerland en Rotterdam.

Eksterne lenker rediger