En motorsykkelklubb eller MC-klubb er en forening der motorsykkelinteresse står i sentrum. Mange klubber har egne lokaler, og arrangerer turer og andre sosiale sammenkomster, som felles motorsykkeltreff, som andre klubber også deltar på.

Medlemmer av Southern California Norton Owner's Club på tur

Den første klubben i Norge ble etablert 28. juli 1916 i Oslo, og fikk navnet «Norsk Motorcycle Klub». I Norge er de fleste klubbene organisert i Norsk Motorcykkel Union (NMCU), som er representert i Federation of European Motorcyclists' Associations.[1] I USA er American Motorcyclist Association (AMA) den største motorsykkelorganisasjonen.

Kriminalitet rediger

Motorsykkelkubber har et noe frynsete rykte grunnet 1 %-klubbene som selv sier de står utenfor loven. Den kanskje mest kjente er Hells Angels. Andre kjente 1 %-klubber er Bandidos, Coffin Cheaters, Outlaws, og Mongols Motorcycle Club.[2] De «lovløse» klubbene er i absolutt mindretall i forhold til lovlydige klubber (derav 1% frasen).

Referanser rediger

  1. ^ «Trondhjemsridtet». Arkivert fra originalen 6. desember 2013. Besøkt 28. november 2012. 
  2. ^ «Politi.no: Én-prosent MC-kriminalitet Publisert: Juni 2012.» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 20. oktober 2013. Besøkt 28. november 2012. 

Eksterne lenker rediger