Mastotermes darwiniensis

Mastotermes darwiniensis er den eneste nåværende termittarten i familien Mastotermitidae og hører hjemme i det nordlige Australia.

Mastotermes darwiniensis
Nomenklatur
Mastotermes darwiniensis
Froggatt, 1897
Hører til
Mastotermes,
Mastotermitidae,
termitter
Økologi
Habitat: I trær og nede i jorden
Utbredelse: Det nordlige Australia

Individer av denne arten er lysebrune, kraftige, 8–10 mm lange termitter. De vingede individene kan kjennes på at de har en anal-lobe (bakre lapp) på bakvingen, og på at føttene er fem-leddete. Soldatene har store, rødlige hoder med lange, svarte kjever. Reproduktive hunner ligner på arbeiderne, men er litt større og mørkere på farge. Arten har det til felles med kakerlakker at eggene legges i eggkapsler (oothek) med opptil 24 egg.

Denne arten danner store samfunn som kan ha flere millioner medlemmer. De bor i underjordiske bol og ganger i trær. Det er flere eggleggende dronninger i ett samfunn. De skiller seg ikke i så veldig stor grad fra arbeiderne når det gjelder utseende. Soldatene har store hoder med kraftige kjever, og skiller ut et brunt, giftig sekret fra munnhulen som driver bort inntrengere.

De spiser forskjellige plantedeler, og de er også fryktede skadedyr som kan forårsake ødeleggelser på bygninger og levende trær så vel som på materiell.

Eksterne lenker rediger