Husurtefly

sommerfuglart

Husurtefly (Paradrina clavipalpis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae).

Husurtefly
Nomenklatur
Paradrina clavipalpis
(Scopoli, 1763)
Populærnavn
husurtefly
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: gjerne i og ved hus
Utbredelse: den palearktiske sone

Utseende rediger

Et middelsstort (vingespenn 28 – 32 mm), kraftig bygd, lyst brunlig grått nattfly. Forvingen er avrundet trekantet og har gjerne 3-4 svarte flekker ved framkanten, mer eller mindre tydelige, grå, ring- og nyremerker og mer eller mindre tydelige, mørke siksak-tverrstreker. Bakvingen er hvit, årene i den ytre delen og ytterkanten er brungrått bestøvet. Den ligner mest på lyst urtefly (Platyperigea montana) men skiller seg fra denne på vingenes mer brunlige fargetone.

Levevis rediger

Arten er vanlig i hager og i og ved bebyggelse. Den kan ofte påtreffes inne i hus, særlig i uthus. Larvene lever på visne plantedeler, og kan være tallrike i høy, både mens det fortsatt ligger til tørk og under lagring innendørs. De voksne sommerfuglene kan påtreffes hele sommeren. Den overvintrer som fullvoksen larve.

Utbredelse rediger

Husurteflyet finnes i Nord-Afrika, i hele Europa og videre østover til Stillehavet i Øst-Sibir. I Norge er det vanlig nord til Lofoten.

Kilder rediger

  • Norges sommerfugler – Husurtefly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Paradrina clavipalpis på UK moths: [3]

Eksterne lenker rediger