Helge Kjekshus

norsk pianist

Helge Kjekshus (født 18. august 1968 i Toronto i Canada) er en norsk klassisk pianist.

Helge Kjekshus
Født18. aug. 1968Rediger på Wikidata (55 år)
Toronto
BeskjeftigelsePianist Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorges musikkhøgskole
NasjonalitetNorge
UtmerkelserGriegprisen (1998)
Musikalsk karriere
InstrumentPiano

Kjekshus er i fremste rekke blant unge norske solister. Han har studert med professor Jiri Hlinka ved Bergen Musikkonservatorium og med professor Boris Berman ved Yale University, New Haven.[1] Før dette avla han diplomeksamen med beste oppnåelige karakter ved Norges musikkhøgskole. Han har studert med bl.a. Kari Østereng, Robert Riefling og Jens Harald Bratlie.

Kjekshus har turnert og vært solist i Norge, i mange europeiske land, i USA og i Tokyo, og spilt med mange fremragende orkestre både i Europa, Russland og USA, og opptrådt med dirigenter som Paavo Berglund, Dimitrij Kitayenko, Alexander Dimitriev, Janos Fürst, Owain Arwel Hughes, Andras Ligeti og Kjell Seim.

Han har opptrådt på en rekke internasjonale festivaler som Kissinger Sommer, Risør Kammermusikkfest, Festspillene i Bergen, Bath-festivalen i England, Bellereve-festivalen i Genève m.fl. Sammen med Henning Kraggerud har han gjort glimrende konserter for ledende konsertarrangører i New York, Washington D.C., San Francisco, Berlin, Dublin og London. I de senere år er han blitt etterspurt som dirigent for symfoni- og kammerorkestre.

Han er fra 2009 ansatt som lektor i piano ved musikkhøgskolen i Piteå i Sverige.

Priser og utmerkelser rediger

Kjekshus har vunnet mange norske priser, bl.a. Ungdommens Pianomesterskap 1982, Sparre Olsen-konkurransen 1983, Robert Riefling-prisen 1986, Ungdomssymfoniker-prisen 1989, Levin-prisen 1990 og Griegprisen 1998

Annet rediger

Fra 1995 til 2003 har Kjekshus hatt sponsoravtale med Statoil.

Referanser rediger

  1. ^ Konsert på Fossesholm, Drammens Tidende, 16. november 2005