Google Earth

digitalt kartprogram utviklet av Google

Google Earth er et globusprogram fra dataselskapet Google der man kan se satellittbilder fra hele jordkloden. Det varierer fra sted til sted hvor bra oppløsningen på bildene er, men på noen steder, som for eksempel i Bergen og Oslo, kan man se biler på parkeringsplasser og folk i gater.

Google Earth
Skaper(e)Google[1]
Utgiver(e)Google
Utvikler(e)Google, Michael T. Jones[2]
Utgitt 11. juni 2001
Nyeste versjon7.3.6.9345 (64-bit) (3. januar 2023)[3][4]
PlattformNettleser,[5] Microsoft Windows[5]
OperativsystemMicrosoft Windows macOS Linux
Skrevet iC++
SkrivebordsmiljøQt
TypeDigital globus
LisensFreeware
Nettstedearth.google.com (mul)

Google Earth het tidligere Earth Viewer og var produsert av Keyhole, men skiftet navn da Google kjøpte selskapet.

Ideen bak teknologien ble hentet fra tyske TerraVision som mange år tidligere hadde utviklet en tilsvarende PC-programvare.[trenger referanse]

Funksjoner rediger

I tillegg til å se satellitt- og flybilder av hele jordkloden, kan man se landskap og bygninger i 3D. Man kan forandre synsvinkelen, og det er da mulig å se for eksempel fjellene i Jotunheimen med tilnærmet naturtro profil. Man kan også se opp og studere stjernehimmelen.

SketchUp rediger

Google har lansert gratisprogrammet Google SketchUp. Med dette programmet kan man enkelt konstruere og publisere 3D-modeller for Google Earth. På nettstedet 3D Warehouse publiseres fortløpende 3D-modeller for Google Earth.

PlaceMarks rediger

I Google Earth kan man legge til og dele bokmerker (PlaceMarks) som kan inneholde både tekst og bilder som vises i et vindu.

Overlays rediger

Man kan også legge til «Image Overlays». For eksempel kan man legge inn et kart, flyfoto eller satellittbilde for et område.

Oppdaterte databaser rediger

Google Earth kan også brukes til fortløpende automatiske oppslag i databaser som er tilpasset slik bruk ved hjelp av en såkalt Network Link. Ved hjelp av disse kan man for eksempel følge flytrafikk, regattaer og sykkelløp som Tour de France.

Bildebase rediger

Bildebasen i Google Earth blir oppdatert og utvidet med ujevne mellomrom. Foreløpig er Norge for det meste dekket med lavoppløselige bilder.

Flysimulator rediger

«Google Earth Flight Simulator» er en integrert flysimulator i Google Earth. Ved hjelp av simulatoren kan man fly verden rundt i forskjellige flytyper, som f.eks. Airbus A380.

Referanser rediger

  1. ^ «News about Google Earth». Besøkt 24. februar 2024. 
  2. ^ «Goodbye, Michael Jones, the man who gave the power of maps in our hands». Besøkt 5. september 2022. 
  3. ^ «Versionshinweise». Besøkt 22. januar 2023. 
  4. ^ «Most recent updates in Google Earth PPA (Stable)». 23. februar 2024. 
  5. ^ a b «Earth versions». Besøkt 29. februar 2024. 

Eksterne lenker rediger