Fabeldyr og hvor de er å finne

Fabeldyr og hvor de er å finne er en bok skrevet av den britiske forfatteren J.K. Rowling. Boka er et supplement til Harry Potter-serien, og forestiller en av hovedpersonene i Harry Potters skolebøker fra Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Tilsynelatende er boka skrevet av Salmander Fisle, og den har forord av Albus Humlesnurr, rektor ved Galtvort.

Fabeldyr og hvor de er å finne
orig. Fantastic Beasts and Where to Find Them
Forfatter(e)J.K. Rowling
SpråkEngelsk
SjangerEventyr
Utgitt2001
ForlagBloomsbury (uk)
Damm (no)
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad
Sider42

Inntektene fra salget av Fabeldyr og hvor de er å finne og Rumpeldunk gjennom tidene blir gitt til Comic Relief, en veldedighetsorganisasjon . Den engelske boktittelen er Fantastic Beasts and Where to Find Them, og den er utgitt i 2001, både i Storbritannia og i Norge. Den norske oversettelsen er ved Torstein Bugge Høverstad. J.K Rowling har også skrevet Skalden Skurres historier.

I forbindelse med filmen Fabeldyr og hvor de er å finne ble det utgitt en ny versjon av boken i mars 2017. Denne inneholder informasjon seks nye vesener og et nytt forord skrevet av forfatteren Salmander Fisle. Denne antas å være helt ny, og ikke en kopi av en elevs bok, da den er fri fra skriblerier. Den nye utgaven av boken er ikke oversatt til norsk. I tillegg ble også manuskriptet til filmen utgitt som bok. Denne er oversatt til norsk av Torstein Bugge Høvestad med tittelen Fabeldyr og hvor de er å finne: det opprinnelige filmmanuskriptet.

Innhold rediger

Boka omhandler de fleste magiske dyreartene som blir omtalt i Harry Potter-serien, og også noe om hvordan trollmenn skjuler disse for «gompene» (vanlige folk, de umagiske). Den inneholder i tillegg en tekst om gompenes forhold til magiske dyr gjennom tidene. Boken inneholder også Harrys, Ronnys og Hermines skriblerier, disse har som regel en kobling mot Gygrids syn på farlige fabeldyr.

Boka inneholder blant annet informasjon om disse vesenene:

Den fiktive boken rediger

I den fiktive verdenen til Harry Potter er Fabeldyr og hvor de er å finne en bok skrevet av Salmander Fisle, en berømt magizoologist. Boken er (som beskrevet inne i den virkelige boken) for tiden utgitt i 52. utgave og selger fortsatt godt. Det jobbes fortsatt på nye utgaver av boken. Boken inneholder historien av magizoologien (zoologien som omhandler magiske vesener) og dokumenterer mange av de magiske artene man kan finne rundt om i verden.

Boken er en av de nødvendige skolebøkene ved Galtvort som elevene må kjøpe inn til sitt første år ved skolen. Det er uklart hvorfor elevene trenger denne boken til førsteåret, siden man ikke kan ta faget stell av magiske vesener før i tredjeåret ved skolen. I forordet skriver Albus Humlesnurr at dette er en bok alle magiske familier burde ha.

Se også rediger

Referanser rediger