Exmoorponnien er en hesterase, den eldste av de britiske hei- og fjellrasene, og det er sannsynligvis en av verdens eldste raser. Gamle historier sier at Exmoorponnien har en unik kjeve med syv jeksler, noe som ingen andre raser har. Dette er ikke sant.

Exmoorponnier

Rasen kommer fra Exmoor i sørvest England. Exmoorponniene er sterke nok til å bære en voksen mann. Selv om de er selvstendige av natur, er de fine rideponnier for barn, og de gjør det bra i sprang. De er hardføre, robuste og sunne.

Fakta rediger

Utseende rediger

Exmoorene har korte ører og bred panne. Øynene er utstående med tunge øyelokk. Halsen er kort og tykk, brystkassen dyp og ryggen bred. Exmooren har korte, sterke bein. Pelsen er tykk og vanntett om vinteren, kort og blank om sommeren. Halen er tykk og vifteformet øverst.

Høyde rediger

Hopper blir opptil 126 cm, hingster og vallaker 129 cm.

Farge rediger

Fargen er meget typisk og varierer fra gråbrun til rødbrun eller brun, med sort man og hale. Rundt øyne og mule, på innsiden av lårene og under magen, er fargen gulaktig.

Temperament og karakter rediger

Exmoorponniene er intelligente, hardføre og utholdende. De ble tidligere brukt som pakkdyr og til sauesanking, men er i dag populære tur-, utstillings- og kjørehester. De er også perfekte ridedyr for barn og funksjonshemmede hvis de får god og tålmodig behandling.